Ei tuomita -kampanja tuo esiin huumeita käyttävien ihmisten tarinoita

Lotta Lehmusvaara (Lotta.Lehmusvaara a krits.fi), 24.10.2017

Facebookissa käynnistyy tänään järjestöjen kampanja, jonka tarkoituksena on saada ihmiset tarkastelemaan omia asenteitaan huumeita käyttäviä kohtaan.

Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkoston kampanja "Ei tuomita" tuo esiin huumeita käyttävien ihmisten tarinoita. Kampanjan tavoitteena on purkaa stereotypioita huumeiden käyttäjistä.

Leimaavat asenteet vaikuttavat muun muassa siihen, millaista hoitoa huumeita käyttävät saavat. Monet päihteiden käyttäjät kohtaavat ennakkoasenteita palvelujärjestelmässä ja jäävät heille kuuluvan avun ulkopuolelle. Tällöin hoidettavissakin olevat sairaudet jäävät hoitamatta.

Ei tuomita -kampanja alkaa 24. lokakuuta Facebookissa. Kampanjamateriaalina on 20 lyhyttä videota, joissa huumeita käyttävät tai käyttäneet kertovat tarinansa.

Kaikki eivät kuole huumeisiin

Järjestöt ovat laatineet seuraavan julkilausuman:

Näet kadulla henkilön, joka vaikuttaa arvaamattomalta ja on sekaisin. Huumeista, päättelet. Pelottaako? Entä jos selviää, että läheinen tai ystäväsi käyttää huumausaineita. Paheksutko?

Tavallisia tunteita isolle osalle meistä.

Kadulla näkyvät ja huomiota herättävät ihmiset edustavat vain pientä osaa kaikista huumeita käyttävistä ihmisistä. Osa ongelmia tai haittoja aiheuttavasta käytöstä tapahtuu poissa silmistä, osa on kokeilukäyttöä ja osa satunnaisempaa viihdekäyttöä. Kaikki ovat jonkun läheisiä: lapsia, vanhempia, puolisoja, sisaruksia tai ystäviä.

Vaikka huumausaineiden käyttö ja kokeilu on yleistynyt Suomessa, suurimmalle osalle ihmisistä aineet kaikissa muodoissaan ovat vieraita. Silloin unohtuu, että huumeita käyttävät tai niitä menneisyydessään käyttäneet ovat aivan tavallisia ihmisiä erilaisine elämäntarinoineen, huolineen ja murheineen.

Pelko on inhimillistä, mutta tunteen taustalta voi löytyä ennakkoluuloja ja epätietoisuutta. Tänään on hyvä päivä pohtia sitä, miten helposti leimaamme toisia. Erilaisissa arkisissa kohtaamisissa tuo stigma voi sulkea toiselta osapuolelta mahdollisuuden olla tasa-arvoinen yhteiskunnan jäsen.

Ei tuomita -kampanjassa tavalliset ihmiset kertovat elämästään ja arjestaan. He ovat rohkeita, sillä laittomien huumausaineiden käyttö on Suomessa edelleen tabu. Rikotaan yhdessä stigma, joka päihteiden käyttöön liittyy. #eituomita

Yhteistyössä

A-klinikkasäätiö
EHYT ry
Elämäni Sankari ry
Irti Huumeista ry
KRAN rf
Kriminaalihuollon tukisäätiö
Music Against Drugs ry
Nuorten Ystävät ry
Raittiuden Ystävä ry
Sininauhaliitto
Stop Huumeille ry
Suomen Ash
Suomen Lumme ry
Suomen Mielenterveysseura
Suomen Punainen Risti
Suomen Valkonauhaliitto
Tukikohta ry
YAD Youth Against Drugs ry

Takaisin
VERKKOVARAANI