Vangeille jaetaan oma lehti

Lotta Lehmusvaara (Lotta.Lehmusvaara a krits.fi), 3.11.2017

Lehdessä on sekä hyödyllistä tietoa että onnistumistarinoita, tietoa uutuuskirjoista ja runoja. Vangit ovat olleet mukana lehden tekemisessä.

Kriminaalihuollon tukisäätiö on tuottanut lehden, joka postitetaan kaikkiin vankiloihin 6.11.. Jokaiselle vangille on varattu oma kappale. Painos on 3900 kpl.

Lehti sisältää muun muassa "Kirjastosta juuret elämään" -hankkeen projektisuunnittelija Irmeli Malka-Kanniston kokoaman "Irmelin kirjalaari" -palstan. Vankilakirjastojen työntekijät ovat kertoneet, ettei vangeilla ole useinkaan tietoa uutuuskirjoista, joita he voisivat tilata itselleen kirjastoista.

Palstalla on myös vankien kirjoittamia kirja-arvioita. Lisäksi hanke on kerännyt vankien kirjoittamia runoja lehteen.

Kriminaalihuollon tukisäätiössä työskentelevät asiantuntijat ovat kirjoittaneet vankeja askarruttavista asioista kuten asunnon ja toimeentulotuen hakemisesta, vankirahojen muutoksesta (käännetty myös englanniksi) ja ADHD-tutkimuksiin hakeutumisesta.

Maalinnoitus-hankkeesta, jossa yhdyskuntapalvelua ja valvottua koevapautta suorittavat asiakkaat ovat siivonneet kaupunkia ympäröiviä historiallisia maalinnoituksia, kerrotaan helsinkiläisen Juhan haastattelussa.

Lehdessä on myös kirjoitus isästä, joka kertoo tyttärelleen olevansa vankilassa. Aiemmin hän oli salannut asian. Lisäksi kerrotaan räpistä vankien kuntoutuksessa sekä vankien äänioikeuden saamisesta osana Suomen satavuotisjuhlavuotta. Lisärangaistuksena rikoksesta tuomittu saattoi menettää kansalaisluottamuksen ja sitä kautta äänioikeutensa vuoteen 1969 saakka.

Kriminaalihuollon tukisäätiö julkaisi lehden vangeille aiemmin vuonna 2015. Nyt lehteä on tarkoitus julkaista vuosittain. Lehteä postitetaan myös yhdyskuntaseuraamustoimistoihin.

Lehden sivulta voit ladata lehden pdf-tiedostona

Takaisin
VERKKOVARAANI