Raittiissa tilassa Raittilaan - yhteisötila Raittila avattu Itä-Helsingissä

Lotta Lehmusvaara (Lotta.Lehmusvaara a krits.fi), 11.5.2017

Pitkään kaivattu päihteetön yhteisötila Raittila on avattu Itä-Helsingissä. Toiminta on pyörinyt jo kuukauden päivät. Viralliset avajaiset pidetään torstaina 18.5. kello 16-21.

”Raittila on vastannut tarpeeseen, joka on jo vuosia vallinnut pääkaupunkiseudulla. Päihteetöntä ilta- ja viikonlopputoimintaa on kaivattu päihde- ja mielenterveyskuntoutujien kesken”, kertoo Raittilan vastaava ohjaaja Marko Karuvaara.

”On sanomattakin selvää, että ihmiset tarvitsevat päihteetöntä toimintaa katkaisuhoidon jälkeen ja osana kuntoutusta. Tietynlaiset päihteettömät rutiinit arjessa tukevat sitä, ettei ole tarvetta palata vanhoihin kuvioihin. Pääkaupunkiseudulla on erittäin hyviä päihteettömyyttä tukevia toimintoja ja järjestöjä, mutta selkeä tarve on tukea arjenhallintaa myös iltaisin ja viikonloppuisin, jotka ovat monelle hankalaa aikaa.”

Päihteettömyyttä tukeva ilmapiiri ja vertaisuus kävijöiden kesken on havaittavissa Raittilassa. Isossa tilassa on tuoliryhmiä, joihin voi istahtaa rauhassa juttelemaan. Tarjolla on lautapelejä, kaksi biljardipöytää ja tietokoneita tulostimineen.

Verhoilla on rajattu oma tila, joka tarjoaa mahdollisuuden erilaisille vertaisryhmille. Tällä hetkellä niiden suojissa toimivat Helsingin Diakonissalaitoksen KAAPELI -yhteisövalmennus keskiviikkoisin ja Wertsi ry:n vertaisryhmä torstaisin.

Uudet kumppanit ja ideat tervetulleita

Raittilan toimintaa koordinoi Kriminaalihuollon tukisäätiö, mutta sisältöä tuottavat eri verkostokumppanit, kuten Irti Huumeista ry, Helsingin Diakonissalaitos, Helsingin A-kilta, Wertsi ry, seurakuntien diakoniatyö ja Idän psykiatria- ja päihdekeskus. Uusia asioita on kehitteillä myös muiden päihteettömyyttä tukevien järjestöjen kanssa ja eri toimijoiden tuottamat sisällöt ovat tervetulleita.

Raittilan vastaavaa ohjaajaa avustavat vapaaehtoiset salivastaavat. Lisäksi Raittilassa on mahdollista suorittaa valvottua koevapautta tai yhdyskuntapalvelua ja olla kuntouttavassa työtoiminnassa tai työkokeilussa. Harjoittelupaikkoja tarjotaan sosiaali- ja terveysalan sekä humanistisen alan opiskelijoille.

Raittila sijaitsee kaupungin tarjoamissa tiloissa Itäkeskuksessa. Päivisin samoissa tiloissa toimii Symppis.

”Toiminnan alkaessa oli uhkana, että Symppiksen päihteelliset kävijät yrittävät tulla sisään myös iltaisin. Tämä oli kuitenkin turhaa. Vain pari ihmistä on jouduttu käännyttämään ovelta ja ohjattu tulemaan Symppiksen aukioloaikoina uudestaan”, Karuvaara kertoo.

”On ollut hienoa seurata vierestä ihmisten antaessa toisilleen vertaistukea, joka on pyyteetöntä ja päihteettömyyttä tukevaa. Kävijäkunta on ottanut paikan omakseen.”

Raittila on sosiaali- ja terveysministeriön avustama hanke, joka rahoitetaan Veikkauksen tuotoilla. Hankkeen toiminta-aika on 2017-2019. Raittila toimii Helsingin kaupungin tarjoamissa tiloissa osoitteessa Turunlinnantie 14 A, Helsinki. Kesän ajan Raittila on avoinna keskiviikosta perjantaihin kello 16-21 ja lauantaisin kello 12-18.

Avajaisiin 18.5. kello 16-21 ovat kaikki kiinnostuneet tervetulleita.

Raittilan omat sivut myös Facebookissa.

Takaisin
VERKKOVARAANI