Harjoittelijana Kritsissä - Henna Määttä

Juhani Ikala (juhani.ikala a krits.fi), 30.5.2014

Sosionomiopiskelija (Laurea/Hyvinkää) Henna Määttä on ehtinyt harjoittelujaksollaan tutustua monipuolisesti Kritsin toimintaan: tukiasumispalveluihin, asiamiestoimintaan, lapsi- ja perhetyöhön, Redikseen ja viestintään: Henna on myös kirjoittanut juttuja Portti vapauteen -sivustolle.

Haastattelua tehtäessä Henna valmisteli asiakastyytyväisyyskyselyä Kritsin asiakkaista.

Sivuaskeleen kautta sosiaalialaa opiskelemaan
Äitini oli yksityisyrittäjä lastensuojelualalla ja sieltä asti lähtee se, että nämä asiat tuntuvat luontevilta ja mielenkiintoisilta. Väliin tuli kuitenkin mutkia matkaan, lukion jälkeen kapinoin sitä koko ympäristön omaksumaa ajatusta vastaan, että lähtisin sosiaalialalle, ja päädyinkin puutarhurikouluun. Se ei sitten kuitenkaan tuntunut omalta alalta, päädyin lastentarhaan töihin ja lopulta alistuin ajatukseen, että tämä on minun alani ja minusta tulee tarhatäti. Vuonna 2010 valmistuin lähihoitajaksi päihde- ja mielenterveystyön koulutusohjelmasta. Mutta lähihoitajakoulussa suunnitelmat vielä muuttuivat. Ja jos en olisi päässyt sosiaalialalle, suunnitelmissa oli vielä pieneläinhoitajan koulutus.

Krits tuli mukaan puolivahingossa, en ollut kuullut Kritsistä, kun tulin tammikuussa tekemään ensimmäistä harjoittelua. Monesta kunnallisesta paikasta vastattiin eioota, ja aloin tehdä ’massahakua’, jonka tuloksena satuin pääsemään Kritsiin, ja siinä kävikin todella hyvin.

Ennakkoluuloja ’kriminaali’-termiä kohtaan minullakin oli. Kun sain tiedon pääsystä tänne, mietin ensin, onko minulla rahkeita tämmöiseen paikkaan, mutta ei tämä niin hurjaa sitten olekaan.

Kritsin asiakkaat yllättivät

Yllättävää? Jos ajattelen tapaamiani asiakkaita, niin he ovat ottaneet minut opiskelijana vastaan tosi lämpimästi. Olen miettinyt, miten sellaiset ihmiset, joihin yhteiskunta on lyönyt leimansa, eivät kuitenkaan ole tuomitsemassa uutta ihmistä. Laitosmaisissa paikoissa asiakkaat suhtautuvat aggressiivisemmin, kyselevät, mitä sinä muka tiedät tästä elämästä.

Olen nyt opiskellut sosiaalialaa kuutisen vuotta ja harjoitellut eri paikoissa ja suuntaan aikuistyöhön ja päihde- ja mielenterveystematiikan piiriin. Suosittelen Kritsiä harjoittelupaikaksi eikä kannata pelätä, jos on pelkoja tai ennakkoluuloja, niin rohkeasti vain niitä päin.

59a1-henna-pelaa-biljardia.jpg
Rediksessä Henna sai opetusta myös biljardin pelaamisessa

Ja tästä eteenpäin
Tunnen nyt olevani oikealla alalla. Seuraavaksi opinnäytetyö täällä valmiiksi ja sitten pyrin kovasti tämän alan töihin sillä näkökulmalla, että kokemusteni mukaan rikosseuraamusala ei ole lainkaan poissuljettu. Ehkä voisin yliopistossa vielä lukea puutarhaterapiaa ja hyödyntää myös niitä oppeja työssäni.

Krits on säätiö paikallaan, tämän alan asiantuntemusta tarvitaan. Tulevaisuudessa näkisin myös eri puolilla maata sivukonttoreita, ja että tieto Kritsistä leviäisi – myös viimeisen vuoden sosionomiopiskelijoille.

Jos olisitkin itse konna, minkälainen olisit?
- Jotakin hyvin lievää, ehkä ylinopeutta ajaisin turhan usein….

Takaisin
Krits on myös oppimisen paikka: vuosittain viitisentoista opiskelijaa kerää kokemuksia ja opintopisteitä säätiön monissa erilaisissa toiminnoissa.

Useimpien opinahjona on Laurea (Tikkurila/Hyvinkää) tai Diak (Helsinki), mutta myös esimerkiksi Helsingin Yliopisto, Järvenpään seurakuntaopisto, Metropolia tai Luksia (Lohja), ja useimpien tavoitteena sosionomin tai lähihoitajan tutkinto.

Harjoittelijat ovat myös Kritsille suurena apuna mm. Rediksen toiminnan pyörittämisessä.

Valitettavasti Krits ei voi tarjota harjoittelupaikkaa kaikille halukkaille...Lue Hennan tekemiä juttuja Portti vapauteen -sivuilta:

Green Care osana rikosseuraamusasiakkaiden kuntoutusta
Vertaistuki Redis ja Juuret vapauteen retkeilivät Emäsalossa
Moniosaamisen OVA-verkosto
Nuuksiossa voi törmätä espanjalaiseen makkaraan
VERKKOVARAANI