Jukka Mäki: Kriminaalipolitiikkaa ollaan nyt viemässä väärään suuntaan

Juhani Ikala (juhani.ikala a krits.fi), 4.5.2015

Kriminaalihuollon tukisäätiön eläkkeelle jäänyt toiminnanjohtaja Jukka Mäki kantaa syvää huolta kriminaalipolitiikan tulevaisuudesta Suomessa.

”Kriminaalihuollon tukisäätiön aloittaessa vuonna 2001 tulevaisuuden näkymänä olivat katkeamattomat kuntoutusjatkumot vankiloista kuntien ja järjestöjen palveluihin. Laitoksissa toteutettiin yhdessä järjestöjen kanssa kuntoutusohjelmia, joille oli selkeitä jatkoja vapaudessa”, Mäki kirjoittaa.

”Säätiön asumispalveluihin tulijat olivat jo rangaistusaikana voineet sitoutua ja osallistua kuntoutukseen. Nyt näkymät ovat tylyt: kuntoutustoiminta vankiloissa on rapautunut marginaali-ilmiöksi, rikosseuraamustyöntekijöiden mahdollisuudet yhteistyöhön ja jatkumoiden ylläpitoon ovat dramaattisesti vähentyneet. Asumispalveluihin ohjautuu vapautuvia ilman siviiliin ja itsenäiseen asumiseen valmennusta.”

Mäen mukaan on ollut ikävää huomata, että myös usko kuntouttavien toimien ja ohjelmien tuloksiin on yhteiskunnassa heikentynyt. Tarkastelukulmana ovat olleet yksittäiset ohjelmat.

”Toipuminenhan on prosessi, josta tuloksia on odotettavissa vasta kun siihen on nivottu tukevia elementtejä turvalliseksi jatkumoksi. Yksittäinen ohjelma ilman jatkumoa on kuin heittäisi rahaa kaivoon”, hän toteaa.

Mäki kantaa huolta myös valvotun koevapauden tulevaisuudesta. Sitä tunnutaan hyödynnettävän lähinnä säästövaikutusten vuoksi.

Kirjoitus päättyy kuitenkin optimismiin: ”Tieto ja tutkimus tulevat voittamaan”.

Lue Jukka Mäen koko kirjoitus Portti vapauteen -blogipalstalta.

Takaisin
5508-jukka-mki14-1.jpg
VERKKOVARAANI