Martoille Kriminaalihuollon palkinto

Juhani Ikala (juhani.ikala a krits.fi), 29.10.2014

Marttaliitto ry on saanut tämänvuotisen Kriminaalihuollon palkinnon Arki sujuvaksi -kurssitoiminnasta. Kurssit ovat apuna valmennettaessa vankeja vapauteen ja oman arkensa hallintaan. Kurssisisällöt muodostuvat ruoanvalmistuksesta sekä kodin ja raha-asioiden hoitoon liittyvistä asioista. Kouluttajina toimivat alueellisten marttapiirien kotitalousalan ammattilaiset.

Vastaavia kursseja on jo aiemmin pidetty päihde- ja mielenterveyskuntoutujille, ja vuonna 2012 toiminta käynnistyi yhdessä Rikosseuraamuslaitoksen kanssa vankiloissa ja yhdyskunta-seuraamustoimistoissa.

Kurssitoiminnan tavoitteena on vankien ja yhdyskuntaseuraamusasiakkaiden arjen taitojen kohentaminen kotitalousneuvonnan avulla. Palaute kurssilaisilta, yhteistyökumppaneilta ja kotitalousneuvojilta on erittäin rohkaisevaa. Ruokahan on kaikkia kiinnostava asia, joka päivä pitää syödä, ja kun ruuan valmistaakin konkreettisista raaka-aineista itse ja se vielä maistuu, voi syntyä kipinä tarttua omaan arkeensa lujemmin.

Kurssit opettavat toimimista ryhmässä, alun joskus epäilevistäkin kommenteista huolimatta päädytään lopuksi istumaan saman ruokapöydän ääressä ja vaihtamaan kokemuksia.

Kurssilta saa myös todistuksen – se voi olla ensimmäinen todistus, minkä on koskaan saanut, ja sellaisena tosi tärkeä paperi.

Kuluvana vuonna 12 Marttaliiton kaikkiaan 16:sta piiristä toteuttaa parisataa Arki sujuvaksi –kurssia vankiloissa ympäri maata. Toimintaa rahoittavat Marttajärjestö ja RAY, Rikosseuraamuslaitoksen yksiköiltä peritään omavastuuosuus.

Palkinto, 5000 euroa, jaettiin 28.10. Kriminaalihuollon tukisäätiön järjestämässä Kriminaalityön foorumissa Jyväskylässä. Palkinnonsaajan valitsi tänä vuonna tutkija Jouko Karjalainen, joka totesi palkitsemispuheessaan, kuinka kaoottista monen vankilasta vapautuvan ja yhdyskuntarangaistusta suorittavan arki tahtoo olla. Elämän ensimmäinen reseptivihko voi olla paljon muutakin kuin vain opas muutaman aterian valmistukseen.
Foorumin 2014 palkitut ja palkitsijat
Palkitut ja palkitsijat samassa kuvassa. Vasemmalta Kritsin toiminnanjohtaja Jukka Mäki ja hallituksen puheenjohtaja, professori Lasse Murto sekä erikoisneuvoja Hanni Kuronen, tutkija Jouko Karjalainen, toiminnanjohtaja Marianne Heikkilä ja hankekoordinaattori Päivi Känsälä.

Foorumin pääaiheena oli järjestöjen rooli valvotun koevapauden ja valvontarangaistuksen toimintasisältöjen tuottamisessa.

Takaisin
VERKKOVARAANI