Mediatiedote: Suomen ensimmäiset messut vangeille ja yhdyskuntaseuraamusta suorittaville

Juhani Ikala (juhani.ikala a krits.fi), 19.5.2016

Helsingin Vaasanaukiolla järjestetään tiistaina 24. toukokuuta Suomen ensimmäiset rikostaustaisille tarkoitetut messut.

Siististi Siviiliin -messujen tarkoituksena on ohjata ja tuoda tietoa palveluista, joita vangit ja muut rikostaustaiset voivat käyttää rangaistuksen aikana ja sen jälkeen. Messuilla esittäytyy asumispalvelujen, oppilaitosten ja työllistymishankkeiden edustajia, päihdetyön yksiköitä, lapsi-, perhe- ja omaistyön palveluja, sekä monia muita palveluntuottajia, kuten Martat.

KRIS-Etelä-Suomi ry:llä sekä Vertaistuki Rediksellä on avoimet ovet, jonka aikana yleisöllä on mahdollisuus tutustua vankien vertaistukitoimintaan. Tapahtumassa järjestetään mm. penkkipunnerrus- ja leuanvetokilpailu.

Siististi Siviiliin -messujen järjestäjinä toimivat Kriminaalihuollon tukisäätiö ja Laurea-ammattikorkeakoulu rikosseuraamusalan opiskelijoiden kanssa. Järjestelyissä on mukana myös vankeja ja vertaistyöntekijöitä. Tapahtuman avaa apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri.

Messuilla on näytteilleasettajien lisäksi myös ohjelmaa, kuten musiikkia, kirjahaastatteluita, vankipaneeli, stand up -komiikkaa sekä teatteriesitys. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Rangaistusaika ja vapautuminen perustuvat yksilölliseen suunnitelmaan

Rangaistusaika halutaan nykyisin käyttää hyödyksi sekä tuomitun, hänen läheistensä että yhteiskunnan kannalta.

Rikosseuraamuslaitos laatii vangille yksilöllisen rangaistusajan suunnitelman joko ennen vankeutta tai vankeustuomion alussa. Suunnitelman tavoitteena on Rikosseuraamuslaitoksen Etelä-Suomen aluekeskuksen kehityspäällikkö Minna-Kaisa Järvisen mukaan sijoittaa vanki sellaiseen toimintaan, mikä tukee häntä irrottautumaan rikoksista.

Niitä ovat esimerkiksi päihdekuntoutus, työtoiminta, motivointityö sekä koulutus. Vapautumisen suunnittelulla pyritään Järvisen mukaan siihen, että vanki saa tarvittavaa tukea rikoksettomaan elämään.

”On tärkeää, että vankilassa aloitettu toiminta jatkuisi myös vapautumisen jälkeen ja samalla pyritään turvaamaan elämän perusedellytykset, kuten asunto ja toimeentulo. Suunnitelmallisella vapauttamisella pyritään ehkäisemään uusintarikollisuutta”, Järvinen toteaa.

Vapauttamissuunnitelma tehtiin vuoden 2015 aikana 61 prosentille vapautuneista vankeusvangeista Etelä-Suomen alueella. Vapautumisen suunnittelua tehdään yhteistyössä viranomaisista ja järjestöistä muodostuvien verkostojen kanssa.

Messuilla asiakkailla ja heidän kanssaan työskentelevillä ammattilaisilla on mahdollisuus tutustua laajaan kattaukseen tarvittavia tukitoimia ja toimijoita. Kalliossa sijaitsevat vapautuville vangeille tarkoitetut päihteettömät olohuoneet, KRIS-toimintakeskus ja Vertaistuki Redis, tarjoavat tukea rikoksettomaan elämään.

Valvottu koevapaus on suomalainen menestystarina

Messuilta saa tietoa myös valvotun koevapauden aikaiseen tukeen. Osa vangeista vapautuu valvottuun koevapauteen, joka suunnitellaan yksilöllisesti.

Järvisen mukaan valvottu koevapaus voi pitää sisällään esimerkiksi opiskelua, työtä tai kuntoutusta päihdehuoltolaitoksessa. Lisäksi voidaan suunnitella muuta asiakasta tukevaa toimintaa.

Valvotun koevapauden rangaistusajan suunnitelmassa määritetään muun muassa toimintavelvoitteen sisältö, kotona pysymisen aika ja säännöllinen yhteydenpito Rikosseuraamuslaitokseen. Valvottu koevapaus sisältää myös päihteettömyyden valvontaa ja tukipartiotapaamisia.

”Valvotun koevapauden kautta henkilö pääsee harjoittelemaan rikoksetonta ja päihteetöntä elämää valvotusti ennen vapautumista.”

Messuilla kävijöillä on mahdollisuus kysyä yli 30 näytteilleasettajalta mieltä askarruttavista asioista muun muassa asuntoon, velkoihin, perheasioihin, opiskeluun sekä työelämään liittyen. Tarvittaessa on mahdollisuus varata kahdenkeskinen aika asiantuntijalle messujen aikana tai myöhemmälle ajankohdalle.

Messut pidetään Kinaporin kiinteistössä ja Vaasanaukiolla Hämeentien ja Helsinginkadun risteyksessä. Tapahtumaa ovat tukeneet mm. A-klinikkasäätiö, Helsingin seurakuntayhtymä ja Laurea-ammattikorkeakoulu.

Lisätiedot:
Rangaistusajan suunnitelmallisuus
kehityspäällikkö Minna-Kaisa Järvinen, Etelä-Suomen rikosseuraamusalue, Rikosseuraamuslaitos
p. 050 5949 408, 029 56 81115

Siististi Siviiliin -messut ja haastattelupyynnöt, valokuvat esiintyjistä
viestintäkoordinaattori Lotta Lehmusvaara, Kriminaalihuollon tukisäätiö, puh. 050 4119 264
lehtori Janika Lindström, Laurea-ammattikorkeakoulu, puh. 040 6375 006

Siististi Siviiliin
Suomen ensimmäisillä rikostaustaisille henkilöille suunnatuilla messuilla on mukana yli 30 näytteilleasettajaa ja runsaasti ohjelmaa. Siististi siviiliin -messut järjestetään Helsingissä Vaasanaukiolla ja Kinaporissa 24.5. kello 10–15. Tapahtumassa eri viranomaistahot ja järjestöt esittelevät palveluitaan. Messutapahtuman järjestäjinä ovat Kriminaalihuollon tukisäätiö ja Laurea-ammattikorkeakoulu.

OHJELMA

TORI
10.00-10.15 Avaus: Kriminaalihuollon tukisäätiön toiminnanjohtaja Sanna Väyrynen ja apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri.
10.15-11.00 Vankipaneeli: Entiset ja nykyiset vangit haastattelussa. Haastattelijana Voima-lehden kustannuspäällikkö, kaupunginvaltuutettu Tuomas Rantanen.
11.00-12.00 Mercedes Bentso, Hursti ja Nipa
12.00-12.40 "Elämäni gangsterina"- kirjan kirjoittajaa Marko Lönnqvistiä ja kirjailija-toimittaja Jarkko Sipilää haastattelee tutkijatohtori Jussi Perälä.
13.00-13.45 Stick deep
14.00-14.30 Koiton laulukuoro
14.30-15.00 Ex Pistols

KINAPORI
10.30-11.00 Teatteriesitys: Juhlan jälkeen
13.00-13.30 Miika Pettersson Stand up
13.30-14.00 Miika Pettersson Stand up
14.00-15.00 Kirjailija Riku Rujo haastattelussa elokuussa ilmestyvästä romaanista ”Lacrimosa”. Kuullaan myös otteita romaanista.

Sotilaspenkkipunnerrus- ja leuanvetokilpailu koko päivän, tulos ja palkintojen jako torilla noin klo 14.30

"Aistien teltta" koko päivän Kinaporin sisäpihalla

NÄYTTEILLEASETTAJAT

ASUMINEN
Kriminaalihuollon tukisäätiön tukiasumispalvelut
Suoja-Pirtti ry Pienyhteisö
Sininauhasäätiön Pop up -asumisneuvonta

TALOUS, RAHA JA OIKEUDET
Martat
Takuu-Säätiö
Kriminaaliasiamiestoiminta, Kriminaalihuollon tukisäätiö

OPISKELU JA TYÖLLISTYMINEN
Helsingin kaupungin työllistymisen tuki
HDO Valma-koulutus
Move On! -työllistämishanke, KRIS-Etelä-Suomi ry
Keskuspuiston ammattiopisto
Sovinto ry
Ammattiopisto Luovi
Oppiva-toiminta, Kriminaalihuollon tukisäätiö
ADHD-liitto
Celia-kirjasto

PÄIHTEET JA RIIPPUVUUDET
A-klinikkasäätiö
Tukikohta ry
Stop Huumeille ry
Vantaan H-klinikka
Suomen päihderiippuvaiset ry
Vastuunkantajat ry Tarpoila

PERHE, PARISUHDE & LAPSET
Lapsi- ja perhetyö (Ehjä perhe -toiminta), Kriminaalihuollon tukisäätiö
Vankien Omaiset VAO ry
Voikukkalapset ry
Snellu

SEURAAMUS, SOVITTELU, VÄKIVALTATYÖ JA KUNTOUTUS
Uudenmaan yhdyskuntaseuraamustoimisto
Vantaan sovittelutoimisto
Kalliolan Vahvat-kuntous
Aggredi-toiminta, HelsinkiMissio
Nuorten toimintakeskus, Kriminaalihuollon tukisäätiö
Maalinnoitus-hanke, Kriminaalihuollon tukisäätiö

AVOIMET OVET
KRIS-Etelä-Suomi ry
Vertaistuki Redis, Kriminaalihuollon tukisäätiö

Siististi siviiliin -palvelumessujen sivut

Takaisin
VERKKOVARAANI