Redis mukana Vallisaaren retkellä

Juhani Ikala (juhani.ikala a krits.fi), 24.8.2015

Saareen tutustumassa perjantaina 21.8. oli n. 15 henkeä, joista kaksi Rediksestä (Lauri & Sami). A-Killasta ja Keravalta oli väkeä mukana.

Metsähallitus vastaa saaren kunnostuksesta ja sen palveluiden kehittämisestä, joten kiertokäynnin asiantunteva opastus tuli myös sitä kautta. Tutustuminen saareen oli varsin mielenkiintoinen.
 
Saari on vähän kuin villi versio Suomenlinnasta. Sehän on ollut vuosisatoja suljettu alue, joten se on
monin osin luonnontilassa. Rakennuksia on jonkun verran – kaikki aika lailla huonossa kunnossa. Vesi on tehnyt tuhojaan. Sen sijaan samanikäiset varastoluolat ovat kuin juuri lopputarkastuksesta selvinneet – ei pienintäkään ikääntymisen merkkiä. Eli kyllä kosteudenpoisto on hallittu, kun kohde on ollut tärkeä. Osaa näistä hiekkakummun alle rakennetuista tiloista on käytetty miehistötiloinakin. Siellä asustelu on ollut pimeää ja koleaa, mutta ei siis kosteaa.
 
Tietenkin on mielenkiintoista katsella maisemaa Kustaanmiekan salmen toiseltakin rannalta. Sinne on rakennettu tykkejä varten melkoinen kukkula, josta näköala on mitä mainioin. Kirkontorneja tähysteltiin. Ihan kymmeneen ei parhainkaan päässyt.
 
Onhan saarella tapahtunut 30-luvulla myös pääkaupungin kaikkien aikojen suurin räjähdys, mutta jälkiä siitä ei enää löydy. Muutenkin oli nähtävissä miten nopeasti luonto valtaa hylätyt rakenteet. Jopa turvekatot ovat alkaneet kasvaa metsää.
 
Luonnon harrastajalle saaressa on varmaan pääkaupunkiseudun monipuolisin kasvillisuus. On siellä mäyriä ja muutama peurakin, mutta näköhavainnon hankkiminen lienee aika vaikeaa. Lepakkojakin saarella on useampaa lajia. Yhdestä ahtaasta tunnelista niitä koetettin bongata, mutta eivät olleet kotona.
 
Vallisaari avautuu yleisölle ensi vuoden alussa eli kesällä sinne pääsee jo lautalla. Nyt saimme nauttia vielä vauhdikkaasta moottorivenekyydistä Suomenlinnan ja Vallisaaren välillä. Jatkossa siis paikalle pääsee ilman ohjausta, mutta asiantuntevan opastuksen kanssa kierros on paljon mielekkäämpi. Onhan saarella merkittävä Helsingin puolustukseen liittyvä historia.
Lauri Wuoma
Katso myös kuvia Vallisaaresta

Takaisin
VERKKOVARAANI