Arki sujuvaksi marttojen avustuksella

Marttaliitto ry sai tämänvuotisen Kriminaalihuollon palkinnon Arki sujuvaksi –kurssitoiminnasta. Vastaavia kursseja on jo aiemmin pidetty päihde- ja mielenterveyskuntoutujille, ja vuonna 2012 toiminta käynnistyi yhdessä Rikosseuraamuslaitoksen kanssa vankiloissa ja yhdyskuntaseuraamustoimistoissa.

Kohderyhmän laajentaminen päihde- ja mielenterveyskuntoutujista vankeihin ja yhdyskuntaseuraamusasiakkaisiin ei ollut kovin iso muutos, kertoo Marttaliiton hankekoordinaattori Päivi Känsälä. Uusi toimintaympäristö ja sen toimintatavat vain piti opetella ja perehtyä turvallisuusasioihin. Arki sujuvaksi –kurssitoimintaa on vedetty Raha-automaattiyhdistyksen Ak-rahoituksella, ja RAY:lle sopi myös hyvin, että toimintaa laajennetaan ja kehitetään uuteen suuntaan.
Päivi Känsälä
"Ei ole vain yhtä tapaa olla martta", sanoo Päivi Känsälä

Kursseille on jonoa, eikä kurssitettavia ole rajattu minkään kriteerin mukaan. Mukana on ollut niin merillä vuosikymmeniä laivakokkeina toimineita kuin sellaisia, joilta ei edes vedenkeitto onnistu. Parhaiten kurssi sopii piakkoin vapautuville, esimerkiksi juuri valvotussa koevapaudessa oleville.

Kurssikertoja on kolmesta kuuteen, eikä siinä ajassa ehdi ihmeitä tehdä, mutta joitakin perusjuttuja voi opettaa ja herättää kiinnostusta arjen asioista huolehtimiseen. Joku on vaikkapa innostunut leipomisesta ja hakenut alan koulutukseen. Joku kiinnostui niin, että aikoi tulla marttojen avoimille kursseille vapautumisen jälkeen. Eikä ehkä enää käy niin, kuten yksi kurssitettava kertoi – viimeksi vapaaksi päästessään hän sai asunnon ja repi ensimmäiseksi sähkölieden irti, kun ei sillä kuitenkaan mitään tee. Ja monesti huomaa, että kotonakaan ei ole koskaan laitettu ruokaa tai opetettu muita arjen perustaitoja.

Eikä koskaan ole syöty ja puhuttu ruuasta yhdessä. Kurssit opettavat myös toimimista ryhmässä, alun joskus epäilevän suhtautumisen jälkeen päädytään istumaan saman ruokapöydän ääressä, mikä useimmista on ihan kivaa, ok, ’hyvä team spirit’.

Kurssilta saa myös todistuksen – se voi olla ensimmäinen todistus, minkä on koskaan saanut, ja sellaisena tosi tärkeä paperi, jossa on oma nimi.

Arki sujuvaksi –kurssitoiminnan alussa ajateltiin, että katsotaan muutama vuosi, miten tämä lähtee käyntiin. Suosio on sitten osoittanut kurssit todella tarpeellisiksi, ja laajentamissuuntia löytyy monien verkostojen kautta lisää.

Tänä vuonna on mahdollisuuksia noin kahteensataan kurssikertaan eri vankiloissa. Martoilla on 16 marttapiiriä, joista nyt 12 järjestää näitä kursseja eri puolilla Suomea. Ensimmäiset järjestettiin aikanaan Laukaan vankilassa, ja sieltä sana lähti kiirimään puskaradion kautta muualle. Mahdollista tätä on tarjota myös ostopalveluna.

Järjestämme kotitalousneuvojillemme vuosittain kaksipäiväisen koulutuksen ja työnohjausta. Tulevaisuuteen varaudutaan myös siten, että neuvojien on mahdollista aloittaa vankilakursseja pareittain, niin että kokeneemman mukana on toinen neuvoja harjaantumassa. Persoonallahan tätä työtä tehdään, rautaisen kotitalousalan osaamisen lisäksi, kurssittajat eivät ole samanlaisia niin kuin eivät kurssitettavatkaan. Joku onkin sanonut, että kurssimme voi olla parempaa kuin huono teatteri.

Kurssisisällöt muodostuvat ruoanvalmistuksesta sekä kodin ja raha-asioiden hoitoon liittyvistä asioista. Kouluttajina toimivat alueellisten marttapiirien kotitalousalan ammattilaiset.
Kurssitoiminnan tavoitteena on vankien ja yhdyskuntaseuraamus-asiakkaiden arjen taitojen kohentaminen kotitalousneuvonnan avulla. Palaute kurssilaisilta, yhteistyökumppaneilta ja neuvojilta on erittäin rohkaisevaa.

Arki sujuvaksi kurssilla
Kursseilla palautetaan kadonneita arjen taitoja. Kuva: Kerttu Malinen

Martat ovat pitäneet Arki sujuvaksi –kursseja myös mm. Sillanpirtissä ja Rediksessä. Krits on ollut menossa mukana sillä tavalla, että Maarit Suomela on ollut alussa selvittämässä hankkeelle taustoja ja mukana Arki sujuvaksi -ohjausryhmässä, ja Sarita Koskinen, Tarja Sassi ja Olli Kaarakka ovat verkostoineen kumppaneina. Perheleirit voisivat jatkossa olla yksi mahdollinen kurssien kohde.
Lisää martoista ja kursseista - reseptien kera - voit lukea tästä
arki sujuvaksi marttojen sivuilla

VERKKOVARAANI