Tunnista kykysi

Olemme yhdistyksemme Voikukkalapset ry:n kanssa, yhteistyössä Aseman Lapset ry:n kanssa toteuttaneet Tunnista kykysi -hankkeen.

Se on työpajatyyppinen hanke, joka toteutetaan 10 kertaa. Nuoret pääsevat hankkeessa tutustumaan rap-musiikin maailmaan.

Hankkeen lopussa nuoret pääsevät halutessaan levyttämään ja julkaisemaan teoksensa. Hankkeesta on takana seitsemän kertaa ja jaljellä on enää yksi kerta ennen nauhoituksia.

Hankkeen aikana nuoret pääsevät tapaamaan artisteja, jotka mentoroivat heitä läpi hankkeen.

Artisteista on ollut korvaamaton apu. He ovat mentoroinnin lisäksi kertoneet oman tarinansa nuorille. Kuten miten ajatusten purkaminen paperille on auttanut heitä. Tai mitä artistius on tuonut heidän elämäänsä.

Nuoret ovat myös päässeet tutustumaan katuvaatemerkkiin. He pääsivät käymään vaatemerkin kaupassa, jossa omistajat kertoivat heille oman tarinansa.

Työpajat on järjestetty Aseman Lapset ry:n Cafe Walkersin tiloissa. Tämä on ollut elintärkeää hankkeelle. Kahvila on keskustassa ja siellä on loistavat äänentoistolaitteet sekä puitteet tarjoilua varten.

Lisäksi hankkeen lopussa toteutettava keikka tapahtuu Cafe Walkersissa.

Hankkeen tarkoituksena on saada nuoret, hankkeen nimen mukaisesti, tunnistamaan kykynsä.

Tiedän, että on tuhansia syrjäytymisvaarassa olevia nuoria, joilla on kykyjä vaikka mihin. Valitettavasti monien voimavarat eivät riitä tunnistamaan tai toteuttamaan näitä kykyjä.

Monien voimavarat menevät yksinkertaisesti pahan olon hoitamiseen.

Pahaan oloon, joka heidän sisällään velloaa.

Monet heistä kasvavat kurjissa kotioloissa, jolloin jokainen päivä on taistelu seuraavan päivän saavuttamiseen, paremmasta unelmoimiseen.

Valitettavasti kaikkia näitä nuoria ei koskaan tulla tavoittamaan. Mutta tiedän, että jos edes osa heistä saa mahdollisuuden tunnistaa kykynsä, he pääsevät sitä kautta toteuttamaan itseään.

Jospa joku heistä pääsisi elämässään oikeille raiteille, niin hankkeen tarkoitus on toteutunut.

Sitä paitsi tässä ei ole mitään hävittävää. Tällaiset asiat ovat kaikkien etujen mukaisia. Varsinkin nuorten, mutta myös yhteiskunnan sekä mukana olevien järjestöjen ja yhteistyökumppaneiden ja artistien etujen mukaisia.

On ollut sekä opettavaista että mukavaa nähdä, kuinka yhteistyöllä voidaan parantaa nuorten itsetuntoa, ohjata heitä vähän eteenpäin ja saada heille jotain järkevää tekemistä.

Aiomme yhdistyksemme väen sekä loistavien yhteistyökumppaneiden kanssa tehdä tästä hankkeesta jokavuotisen.

Suuri kiitos teille jokaiselle, joka on ollut mukana tekemässä tästä mahdollista.

Hyvää kevättä

Janne Raninen

www.voikukkalapset.fi