Nella-koira ottaa asiakkaat vastaan KRIS-toimintakeskuksessa


Nella-koira ottaa asiakkaat vastaan KRIS-toimintakeskuksessa

Labradorinnoutaja Nella tavoitettiin haastatteluun KRIS-toimintakeskuksen olohuoneesta Helsingin Kurvista. KRIS on entisten vankien perustama järjestö, joka tarjoaa vertaistukea vankilasta vapautuville. Katso myös videolta, mikä Nellan merkitys on asiakkaalle.

Nella, miten vanha olet?

”Olen syntynyt 13. päivä lokakuuta 2014 eli olen vuosi ja neljä kuukautta vanha.”

Miten tulit KRISiin?

”Meitä oli kennelissä seitsemän pentua ja minut valitsi henkilö, joka työskentelee täällä, eli ei minulla ollut paljoa vaihtoehtoja. Mutta totta puhuen olen mieluummin täällä kuin työskentelen esimerkiksi 8-12 tuntia päivässä tullissa.”

”Kun omistaja tuli valitsemaan koiraa kennelistä lasten kanssa, kiipesin kivelle ja kierin sieltä alas. Sen jälkeen peli oli selvä.”

Kerrotaan että labradorinnoutaja voi olla pentuna varsinainen pahantekijä. Saitko sinä tuhoa aikaan?

”Olen perusrauhallinen luonne, enkä ole tuhonnut ainoatakaan sohvaa tai kenkää. Siihen saattaa vaikuttaa sekin, että olen pienestä saakka saanut seurata omistajani mukana tänne, enkä ole saanut mahdollisuutta, joka kotiin jätetyille pennuille on annettu.”

Millaisen kasvatuksen olet saanut?

”En ole joutunut koirakouluun, vaan pentukoulu riitti. Siellä opetettiin perustottelevaisuutta, kuten mitä pitää tehdä, jos omistaja sanoo istu, sivulle tai maahan.”

Ulkoiletko paljon?

”Vaikka taivaalta tippuisi pikkukoiria, lenkkeilemme kolme kertaa päivässä omistajani kanssa vähintään tunnin ajan. Parasta on, että saan juosta luonnossa vapaana. Omistajani sanoo, että jos ottaa koiran, pitää tinkiä omista mukavuuksistaan. ”

Millainen on ruokavaliosi?

”Syön kerran päivässä nappuloita ja kerran raakaravintoa, kuten sisäelimiä. Mutta minulla on ikuinen nälkä. Yritän välillä saada asiakkailta herkkuja, mutta omistajani vahtii silmä kovana kaikkea mitä teen, joten herkut jäävät vähiin.”

Entä psyykkinen puoli – eikö oleskelu olohuoneen jatkuvasti vaihtuvien asiakkaiden joukossa stressaa?

”Pidän rapsuttelusta, joten mitä enemmän rapsuttelijoita, sitä parempi.”

Eivätkö rikoksista tuomitut pelota sinua?

”Nuorempana pelkäsin rollaattoreita. Sitten omistajani pyysi yhtä mummoa käymään, jolla oli rollaattori. Nyt en enää pelkää rollaattoria.”

Mitä teet vapaa-aikanasi, työpäivän jälkeen?

”Omistajallani on kuusi lastenlasta, joita tapaan iltaisin ja viikonloppuisin. Pidän paljon lapsista ja harrastan heidän kanssaan muun muassa painimista.”

Ennen haastattelua kuulin, että olet hieman alakuloinen.

”Minulla on juoksuaika. En pääse esimerkiksi koirapuistoon, koska urokset olisivat heti kimpussa.”

Miten nukut?

”Minulla on omistajani sängyn vieressä oma peti, ja menemme yhtä aikaa nukkumaan. Olen aamuvirkku, joten tarkkailen omistajaani. Jos vaistoan hänen olevan hereillä, ilmoitan olevani toimintavalmiina.”

 

Video: Krits/Juhani Ikala

Kuvat: Krits/Terhi Wallenius