Juhan parempi tuomio

Kun Juha kunnosti maalinnoituksia Helsingin Maunulassa, hän kuuli Suursuon puskista tuttuja ääniä. Vanhat kaverit ne siellä viettivät päivää. ”Älkää juopotelko siellä”, Juha huusi leikillään.

Juha oli päässyt mukaan Kriminaalihuollon tukisäätiön Maalinnoitus-hankkeeseen, jossa ykp- ja koevapausasiakkaat suorittavat tuomiotaan siivoamalla vanhoja taisteluhautoja risuista ja jätteistä. Mukanaan heillä oli ammattitaitoinen
metsuri Starasta.

Paikalliset mummot ja papat koirineen kävivät kiittelemässä ryhmää. Vanhukset ovat Juhan mukaan tarkkoja siitä, ettei heidän ulkoilureiteiltään katkota arvokkaita puita. Läheisen päiväkodin lapset saivat uuden leikkipaikan, kun lähellä sijaitseva ryteikkö raivattiin kokonaan pois.

”Olen tuntenut itseni tärkeäksi, kun saan tehdä niin sanotusti hyvää”, Juha kuvailee tunnettaan. Samanlaista työtä tehdään hänen mukaansa Suomenlinnassa, jossa vangit pitävät linnoituksen muureja kunnossa.

”Intoa täynnä kuin ilmapallo”

Juha osallistuu jo toista kertaa historiallisten maalinnoitusten kunnostamiseen. Ensimmäisellä kerralla valvoja ehdotti hänelle hanketta ykp:n suorituspaikaksi vuoden 2015 lopussa.

Juha kävi haastattelussa ja pääsi aloittamaan työt Kannelmäessä. Hän piti ulkona olemisesta ja siitä, että oltiin ryhmässä.

”Ero tavalliseen suorituspaikkaan oli se, että täällä kyseltiin kuulumisia. Jos tarvitsi tukea, sitä sai”, Juha kuvailee kokemustaan. Myös ryhmähenki oli hyvä ja Juhan mukaan paikkaa voisikin kutsua vertaistukityöpaikaksi.

”Tässä paneudutaan ihmiseen”, Juha kehuu. Hän ei keksi yhtään risua, jonka voisi antaa toiminnalle. Tuttu valvoja oli yllättynyt, kun Juhan ykp sujui kuin rasvattu.

Koevapaus linnoituksilla

Juhalla oli ykp:n jälkeen vielä vanha 1,5 vuoden linnatuomio suorittamatta, kahdeksas uran aikana.
Se ei kuitenkaan tuntunut vaikealta, koska hänellä oli uusi puoliso. Ja koira.

Ensimmäiset puoli vuotta tuomiosta Juha suoritti Helsingin vankilan päihteettömällä osastolla. Tämän vuoden tammikuussa hän aloitti jälleen Maalinnoitus-hankkeessa valvotussa koevapaudessa. Työkokeilu jatkuu yli kuukauden ajan koevapauden päättymisen jälkeen.

Suhde ex-puolisoon on hyvä ja Juha pyrkii olemaan hyvä isä lapsilleen. Suhde omiin lapsiin läheni ja lämpeni.

1970-luvulla hänellä tutkittiin ylivilkkautta. Helsingin vankilassa vartija oli ihmetellyt putsaria, joka heilui työn touhussa aamuvarhaisesta.

”En halua luppoaikaa. Nytkin ostan autoja ja pistän niitä kuntoon”, autonasentajan työpaikasta haaveileva Juha kertoo.

”Jos perjantaina suussa rupee napsuu, lähden vaikka Stoppiin (Pasilassa sijaitseva Stop Huumeille -yhdistyksen tila, jossa toimintaa päihdekuntoutujille).”

Maalinnoitus-hanke 2015-2017

Hanke on ollut osa Euroopan sosiaalirahaston ”Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020” -ohjelmaa. Toiminnan jatkosta käydään parhaillaan neuvotteluja. Mikäli jatkolle löytyy rahoittaja, uusia palvelu- tai työvelvoitteen suorittajia otetaan keväällä 2018.

Hankkeessa on kokeiltu ryhmämuotoista yhdyskuntapalvelua. Osallistujat ovat hoitaneet ja siistineet maalinnoituksia ja niiden ympäristöä. Töihin on perehdytetty palvelun aikana, eikä aikaisempaa työkokemusta ole vaadittu. Hankkeessa on toiminut työ- ja palveluohjaaja asiakkaiden tukena. Mukana ovat Kriminaalihuollon tukisäätiö, Helsingin kaupunginmuseo, Helsingin kaupungin rakennusvirasto ja Rikosseuraamuslaitos.

Voimaa luonnosta

Luonnolla on tutkitusti hyvinvointia lisäävä vaikutus. Metsässä työskennellessä mieli rauhoittuu ja ajatukset selkenevät. Luontoon ja historiallisesti arvokkaisiin linnoituksiin kohdistuva työ yhdistää tekijänsä ympäristöönsä, ja luo mahdollisuuden kokemuksille ja oppimiselle. Kahvihetket kivellä tai kannolla istuen voi viettää työtoverien ja ohjaajan kanssa rupatellen, tai vaikka ihan hiljaa luonnon ääniä kuunnellen.

Kuva: Unsplash