Puutarhurin opintotehtävä: Tutki Piperin puisto, Suomenlinna

Piperin puisto on Suomenlinnan merkittävin historiallinen puisto ja tärkeä osa saaren linnoitusmaisemaa, joka kuuluu UNESCO:n maailmanperintökohteisiin.

Puutarhasommitelman vanhimmat piirteet periytyvät 1770- ja 1780-lukujen vaihteesta: Lemmenlampi, sen viereiseen muuriin rajautuva tasanne, sekä paviljongin paikka lammen taustalla. Kaartuvien käytävien verkosto periytyy 1870-luvulta, jolloin puisto sai varsinaisen maisemapuutarhan muodon.

Nimi Piperin puisto on annettu puistolle Suomenlinnan komendanttina 1780-1784 toimineen Peter Bernhard Piperin mukaan.

Puisto on viimeksi kunnostettu Helsingin olympiakisojen kynnyksellä 1940-1950. Kasvillisuus ja varsinkin puusto ovat viime vuosikymmeninä huomattavasti köyhtyneet pitkän ja tehottoman toimeenpanojakson aikana.

Puisto on kulunut ja sen puutarhataiteelliset sekä maisemalliset arvot ovat osittain hävinneet. Lemmenlampi on tänä päivänä maailmanperintökohteen häpeäpilkku; se on rehevöitynyt, täynnä roskia – ja suoraan kymmenien tuhansien turistien silmien alla, jotka jakavat kuvia sosiaalisessa mediassa.

Lammen viereisellä penkillä istuessani kuulin useaan kertaan lasten suusta: ”Äiti, tule katsomaan, mikä… yök, miten likaista”.

Vanhemmat miettivät kahteen kertaan, minne lasten kanssa lähdetään seuraavan kerran viettämään laatuaikaa – puhumattakaan siis turisteista, jotka arvostavat puhdasta ja saasteetonta Suomea.

Puiston hoidossa ovat mukana Helsingin kaupunki, Rikosseuraamuslaitos ja Suomenlinnan hoitokunta, eli puiston hoitovastuu on ”jaettu” vuonna 1976 tehdyn kustannusjakosopimuksen mukaan.

Kattava hoito- ja kehityssuunnitelma on laadittu vuonna 2010, eli seitsemän vuotta sitten. Tavoitteena on, että puisto saa selvästi nousta esiin ympäristöstään, erityisesti hoidettuna historiallisena puutarhana.

Puiston hoitoluokitusta on korotettu A-hoitoluokasta seuraavalle tasolle. Perusteena on tarve entistä yksilöidympään hoitoon (Viherympäristöliiton julkaisu 32: Viheralueiden hoito VHT 05).

Suunnitelmaan kuuluu myös puistoa ympäröivän aidan rakentaminen.

On tärkeää, että puiston hoidossa ja kunnostuksessa on annettava erityinen paino historiallisille piirteille ja restauroinnin näkökohdille, mutta se ei saisi hidastaa toimeenpanoa – niin kuin nyt on tapahtunut.

Suomenlinnaa halutaan kehittää ympärivuotiseksi matkailukohteeksi. Piperin laadukkaasti kunnostettu historiallinen puisto upeassa talviasussaan olisi varmasti yksi sellainen.

Meillä vangeilla on osaamista ja koulutusta hoitaa tämäkin homma kotiin.

Veli-Matti
puutarhuri & vanki

Opintotehtävä on toteutettu heinäkuussa 2017

Kuva: Veli-Matti

Lähteet:

SUOMENLINNA. PIPERIN PUISTOHOITO- JA KEHITTÄMISSUUNNITELMA. Helsingin kaupungin rakennusviraston julkaisut 2010:14 / Katu- ja puisto-osasto.