Suomenlinnan salainen puutarha

1.

”Vieläkin kirsikat kukkivat kesäkuussa”

Kun Suomenlinna-seura syksyllä 2005 teki tutustumisretken työsiirtolan alueelle, monet kuulivat ensimmäistä kertaa, että linnoituksen tuossa osassa on Kirsikkapuutarha.

Ihastuttava ajatus jäi mieleen ja odottamaan lisätietoja…

Venäläisen ajan kartoissa näkyy suoraviivainen käytävien ja puutarhakorttelien ruudukko. Nykyisellään puutarhan piirteet ovat vaikeasti tunnistettavissa, lehtimajoista ja hedelmäpuu-istutuksista on vain rippeet jäljellä.

Maiseman kunnostussuunnitelman laatijat ovat miettineet puutarhalle kahdenlaista käyttöä: Se voisi olla suojattu hoito- ja koepuutarha – tai siitä voisi tulla Ison Mustasaaren eteläkärjen virkistyspuisto, joka palvelisi ensin työsiirtolaa ja sitten asuntoaluetta.

Mutta joka tapauksessa: Puutarhan kirsikkapuut kukkivat yhä joka kesäkuu!

Suomenlinnan Sanomat 2 /2007

2.

Mä olen vanki Suokin avolla ja teen täällä puutarhurin sekä viherrakentajan töitä. Samalla mä käyn opiskelemassa Keudalla puutarhuriksi. Arboristin duunit kiinnostaa mua eniten.

Tällä hetkellä mä teen luonnonkivistä vesikourua Sarvilinna Hessensteinin vieressä. Työnjohtajat ja arkkitehdit neuvoo ja museovirastokin käy aika ajoin paikan päällä. Meri-ilmasto, sä aherrat omaan tahtiin ja näet tekemäsi duunin jäljet – työleiri on hieman negatiivinen sana tälle mestalle.

Mä arvostan niitä tuhansia ammattilaisia, jotka on Suokin linnoitukset ja muut rakennelmat kivestä aikoinaan rakentanut. 1700-1800 -luvuilla olosuhteet olivat jotain sellasta, mitä on nykyään lähes mahdoton kuvitella.

3.

Linnoituksen muonituspäällikkö Carl Petter Nyberg perusti 1798 Bastioni Aminoffin pihalle puutarhan, jossa oli huvimaja, säleaita ja portti sekä monenlaisia puita, marjapensaita ja kukkalajeja. Venäläiset kunnostivat siitä muotopuutarhan 1818. Puutarhassa oli säännölliset käytävät, puu- ja pensaskujia ja pieni huvimaja. Vesivarastoaltaiden (2 kpl) rakentaminen Ison Mustasaaren eteläkärkeen aloitettiin 1830-luvun alussa.

Suomenlinnan vankilan suunnittelukilpailu 2010
SUOMENLINNAN HOITOKUNTA

Suokissa kreivi Piperin puiston tietää kaikki, olihan se Suomen ensimmäisiä ”paremman väen” viheralueita. Mut harva tosiaan tietää, että meidän vankilan alueella on lähes yhtä hieno mesta: Bastioni Aminoffin Kirsikkapuutarha.

Turistikartalta sitä on turha etsiä, me ollaan siellä se ”harmaa alue”.

Ja silti: Mitä nää miljoonat turistit näkee ihan ekana, kun ne tulee laivalla 100-vuotista itsenäisyyttä juhlivaan Suomeen?

a) Kustaanmiekka (Siellä me korjattiin kesän alussa Walhallan katto)

b) Kuninkaanportti

c) Vesikko

d) Hirsiarkku-Pate (No, joskus tulevaisuudessa, kun Hoitokunta saa sen nostettua merestä Tykistölahden suulla. Mä ruokin usein joutsenia Paten yläpuolella)

e) Rumia äijiä ottamassa aurinkoa (myös allekirjoittanut) Ison Mustasaaren eteläkärjessä.
– ja sitten vasta koko muu Suomi rupee näkymään / esittäytymään, joten mekin siis edistetään aika jouhevasti Suomi-kuvaa maailmalla?
Kiinalaisten paras muisto Suomi-reissulta = ”Ei se ihme, että Suomi voitti sen Talvisodan, kun siellä kasarmilla oli meidänkin laivaa vastassa niin pelottavan näköisiä miehiä”. Talonkokoiset risteilijät ohittaa meidät lähes kosketusetäisyydeltä. Monet vilkuttaa – puolin ja toisin, mutta kaukokaipuu ei silti oikein iske, koska tää mesta tukee meitä tosi hyvin tässä siviiliin kotiutumisessa.

Alcatrazejakaan ei oikein kannata tehdä, kun meillä on nää vesitiiviit gps-pannat jalassa.

4.

Mulla on kakkua jäljellä noin vuosi ja mä haluun tehdä sinä aikana vielä jotain mielekästä duunia.

Mä haluun palauttaa Bastioni Aminoffin Kirsikkapuutarhan entiseen loistoonsa.

Samalla mä voisin viimeistellä mun puutarhurin ammattiopinnot ja suorittaa näyttötutkinnon rakentamalla tän kulttuurihistoriallisesti arvokkaan puutarhan ihan viimeisen päälle kondikseen.

Aminoffin puutarhassa on samoja arvopuita kuin Piperillä, mutta myös jotain enemmän: esim. kaksi kallioon hakattua makean veden allasta (jossa mä uin avannossa keväällä rapujen ja kalojen seassa).

Sitten kun puutarha on valmis, niin mä markkinoisin sitä ja 100-vuotiasta Suomea turisteille näin:
Suoraan laivan edessä näkyy Kulttuuriministeriön alaisuudessa toimivan Suomenlinnan Hoitokunnan uudelleen suunnittelema ja vankien entisöimä Bastioni Aminoffin loistelias Kirsikkapuutarha, jossa Suomen edistyksellinen Rikosseuraamuslaitos kuntouttaa vankeja takaisin yhteiskuntaan päihteettömiksi veronmaksajiksi. Ulkomaalaisten vankien osuus on huomattavan suuri ja vankila-alue on kuin sosiaalinen ja monikulttuurinen mini-yhteiskunta. Suomenlinnan avovankilassa rangaistustaan suorittavien vankien rikoksien uusimisprosentti on jyrkässä laskussa. Voitte käydä tutustumassa tähän projektiin myös Facebookissa…

Okei, nyt tää nuoleskelu lähtee lapasesta ja mä oon kohta Sörkan rundissa…

Mä uskon, et nää kulttuurityypitkin tykkää tästä projektista ja kun mä teen tän duunin vangin tuntipalkalla, niin kai se on yhteiskunnankin mielestä hyväksyttävää ja riittävän kustannustehokasta? Nyt pitää vaan tarttua toimeen ja viedä tää viesti mun esimiehille ja Suokin Hoitokunnalle.

Vangille se on vain pala kakkua.

Vellu
Suokissa, 20. kesäkuuta 2017