Douppikauppiaan identiteettikriisi

Jokin aika sitten Hessu istui kahden entisen asiakkaansa kanssa kahvilla. Nämä ihmettelivät Hessun tervettä ulkonäköä. Olihan tämä viettänyt huumerikollisen elämää kymmeniä vuosia.

Hessu neuvoi asiakkaitaan lähtemään katkolle. Myöhemmin miehet ottivat yhteyttä Facebookin kautta. Kumpikin oli kuntoutumassa pois huumeista, toinen sosiaalisairaalassa ja toinen ”terviksellä”.

Mikä sai Hessun vaihtamaan douppikauppiaan elämän toisten auttamiseen?

Rosvoja ja poliiseja

Hessu on lähiön kasvatti Itä-Helsingistä. Lapset kasvoivat pihalla. Siellä leikittiin rosvoa ja poliisia, 10 tikkua laudalla ja kirkon rottaa.

Talvella pelattiin lätkää ja kesällä jalkapalloa ja tennistä. Urheilu on aina ollut tärkeällä sijalla Hessun elämässä.

Hessu sisaruksineen jäi isälle, kun vanhemmat erosivat. Isä oli matkatöissä, joten lapset kasvoivat paljolti keskenään.

Hessu oli kuopus ja oletettiin, että vanhemmat lapset huolehtisivat hänestä. Vanhemmilla sisaruksilla oli kuitenkin omat menonsa ja opiskelunsa.

Aluksi Hessu kävi varkaissa isän lompakolla, kun viikkoraha ei riittänyt. 11-vuotiaana hän alkoi varastella kaupoista ja 12-vuotiaana otti jo tilauksia varastetulle tavaralle. Ostaja maksoi kolmasosan tai puolet kaupan hinnasta.

Alkoholi tuli mukaan kuvioihin 12-vuotiaana. Kaverit olivat Hessua 4-5 vuotta vanhempia, joten näpistely muuttui kauppa- ja kioskimurroiksi.

Koulunkäynti sujui aluksi kohtuullisesti. Erityisesti matematiikka ja urheilu kiinnostivat. Kahdeksannelle luokalle tultaessa Hessu siirrettiin kuitenkin tarkkailuluokalle Malmille.

Hän oli kuullut uudesta koulusta pahaa ja alkoi jo valmiiksi pahoinpidellä muita oppilaita. Juttu meni oikeuteen, mutta Hessu selvisi pelkällä säikähdyksellä.

Peruskoulun päästötodistuksen Hessu sai armosta. Koulun jälkeen hän työskenteli kaupoissa ja huoltoasemilla, mutta lähti jokaisesta ovet paukkuen. Alkoholin ohella Hessu biletti kannabiksella.

Isä yritti tukea poikaansa ja pisti vastaan, kun Hessua yritettiin siirtää perhekotiin. Hessu jäi Helsinkiin.

Kämppäkaverin painajainen

Kuvat bikinipukeisista naisista hoitopöydällä saivat Hessun hakeutumaan hierojakoulutukseen. Hän jatkoi siitä urheiluhierojaksi ja kävi vuoden myös valmentajakoulutusta. Oppilaitokseen hän pääsi urheilijapisteillään.

Rankka biletys ja sisäoppilaitoksen yölliset naisvieraat kävivät kuitenkin huonetoverin hermoille ja urheiluvalmentajan opinnot vaihtuivat työhön fysikaalisessa hoitolaitoksessa.

Hassisen Kone, Popeda ja Eppu Normaali rikkoivat sopivaisuussääntöjä kun pankkien lainahanat aukesivat 1980-luvulla. Hessun ystävät perustivat kilvan pöytälaatikkofirmoja, joiden omistussuhteita säädettiin ristiin. Hessu haki mukaan huumaan.

Sitten iski lama. Poliisin selvitettyä talousrikosvyyhdin firmoille jäi lainaa yli 11 miljoonaa. Hessu sai törkeistä petoksista pitkän vankeustuomion.

Oppikoulu rikoksiin

Ensimmäisellä tuomiollaan Hessu tutustui rikollisiin nimimiehiin, julkisuudestakin tuttuihin kovan luokan gangstereihin. Näiden elämäntyyliin kuuluivat ”liukuva työaika ja saatanan pitkät lomat”.

Vankilaa Hessu kutsuu oppikouluksi rikoksiin. Rahalla ostettiin huumeita ja alettiin kaupata niitä.

Vankeustuomio oli välillä katkolla, kun Hessu karkasi ja muutti Kööpenhaminan Christianiaan. Sieltä hän alkoi lähettää Suomeen hasista.

Vankilassa Hessun oma huumeidenkäyttö lisääntyi. Aineita käytettiin esimerkiksi jaksamiseen. 1990-luvun alussa kukaan ei tullut parantuneena vankilasta ulos, sillä kuntoutusta ei tuolloin järjestetty.

Kriminaalihuollossa käytiin sen jälkeen, kun vankilasta potkaistiin kadulle. Käynneistä ei Hessun mukaan ollut kuitenkaan hyötyä, sillä jo linnassa oli suunniteltu uudet rikokset.

Tässä oravanpyörässä Hessu jatkoi vuoteen 2015 saakka. Hänestä oli tullut jo tunnettu rikollinen.

Rehellinen konna?

Vuonna 2014 Hessusta alkoi tuntua, että hänen moraalinsa oli karissut kokonaan. Hän oli pitänyt itseään rehellisenä konnana, mutta käyttäytyi epärehellisesti. Siinä oli ristiriita.

Hänelle oli tullut myös lapsia, ja ajatus rikollisuuden periytymisestä häiritsi.

Ystävän kutsumana Hessu kokeili 12 askeleen ryhmää, mutta piti siellä olevia luusereina. Itse hän esitti kovaa jätkää. Aseellisiin ryöstöihin ja huumekauppoihin kovuus kuului.

Vankilan jälkeen Hessu oli majaillut lähinnä kavereiden luona, pimeästi vuokralla ja asuntoloissa, mutta sai nyt asunnon Diakonissalaitokselta. Hessu rakensi kotia ja vähensi päihteiden käyttöään. Huumeita hän möi enää vähän.

Ammattilaiset puhuvat muutoksen ympyrästä. Muutos ei tule kerrallaan vaan etenee vaihe vaiheelta. Harkintavaihe voi kestää pitkäänkin.

Vanha tuomio vei Hessun taas vankilaan kolmeksi vuodeksi. Siellä hän päätti hakeutua päihteettömälle osastolle eikä suostunut ottamaan vastaan tarjottuja huumeita.

Hän pyrki Suomenlinnan vankilan Kuva-ohjelmaan, vaikka arveli, ettei pääsisi siihen. Haastattelun jälkeen tuli kuitenkin myönteinen päätös. Hessulle se merkitsi pääsyä suljetusta vankilasta avotaloon.

Usko ja toivo alkoivat lisääntyä. Suomenlinnasta Hessu sai käydä neljä kertaa viikossa mantereella NA-toveriseurassa.

Ennen koevapautta Hessu kävi läpi identiteettikriisiä. Edessä olisi hyppy tuntemattomaan. Hänellä oli douppikauppiaan identiteetti. Se kai oli parempi kuin ei identiteettiä ollenkaan.

Hän ei uskaltanut unelmoida siviilistä, koska ei tiennyt, mitä tekisi vapaudella.

Hyppy tuntemattomaan

Hessun koevapausaika sisälsi rakennustöitä ja käyntejä NA-ryhmissä.

Entisille ja nykyisille vangeille tarkoitetuissa toimintakeskuksissa Rediksessä ja Raittilassa Hessu tapasi kohtalotovereita – päihde- ja rikoskierteestä irrottautuneita miehiä ja naisia.

Se oli vedenjakaja. Hän uskalsi hypätä tuntemattomaan.

Rediksessä ja Raittilassa Hessu sai uusia kavereita. Hän opetteli puhumaan selvin päin asioistaan ja tunteistaan. Työntekijät tukivat Hessua muutoksen tekemisessä.

Hessu kiinnostui toimintakeskuksista niin että hakeutui koevapauden jälkeen niihin vapaaehtoiseksi ja sitten tuntityöntekijäksi.

Hessun mukaan vapautuvat vangit tarvitsevat roolimalleja ja siksi paikat, joissa voi tavata selviytyjiä, ovat tärkeitä. He puhuvat samaa kieltä.

Nyt entinen douppikauppias on alkanut opiskella päihdetyöntekijäksi. Kaksi kahvikupin ääressä tavattua asiakasta ovat pysyneet raittiina. Hessu tuntee, että hänellä on paljon annettavaa muille.

Hän on selvittänyt asiat muiden rikollisten kanssa. Rikollispiirit ovat sosiaalista toimintaa ja asioista voidaan sopia.

Uskalla ajatella toisin

Hessu siirtää huumeidenkäyttäjille tarkoitettuja pistosvälineitä piiloon. Tilat kuuluvat päivällä terveysneuvontapisteelle. Kun päihdekuntoutujat saapuvat, heidän ei haluta näkevän käyttövälineitä.

Hessu pitää itseään kuin uutena ihmisenä, joka on päässyt takaisin yhteiskuntaan. Se edellytti, että uskalsi ajatella toisin.

Nyt hänellä on tulevaisuuden suunnitelmia. Yksityiselämää ilostuttavat rakkaat lapset ja lapsenlapset.

Nimi on keksitty. Tarina on aito.

Kuva: Unsplash