Kulttuurilähettiläs Lehikoinen

Veli-Matti Lehikoinen on tuttu monelle etenkin pääkaupunkiseudulla. Hän on toiminut uutterasti vankiloiden ja ulkopuolisen maailman välisenä lähettiläänä – milloin luennoimalla, milloin kirjoittamalla.

Lehikoinen on tehnyt henkirikoksen, josta hän sai 10 vuoden ja 6 kuukauden tuomion. Ensikertalaisena tuomio menee puolikkaalla. Nyt Lehikoinen on koevapaudessa.

Moni on nähnyt hänet vankilateatteriesityksissä: Taittuu ry:n 7 Broidia Sipoosta, Paluulento ja Porttiteatterin Joulutarinoita.

”Muistan, kun esiinnyimme Sörkan liikuntasalissa muille vangeille”, Lehikoinen aloittaa.

”Osa jengistä oli ihan hermona, että nyt menee kasvot. Itse päätin, että vedän täysillä – ihan sama, mitä äijät on mieltä. Koska paikalla oli myös vankilan henkilökuntaa ja johtajia, aplodit olivat vaimeat. Yksi ainut, vankien lasten eteen töitä tekevä pitkäaikaisvanki, nousi ylös ja huusi bravoota.”

Tapahtuman jälkeen useat vangit tulivat kuitenkin kongilla antamaan palautetta. Vittu, miten sä uskalsit, oli yleisin kommentti.

Sörkan täpötäydessä ruokasalissa tunnettu romani huusi kovalla äänellä: Mitäs filmitähti? Se oli Lehikoiselle kohdistettu, suuri kunnianosoitus.

Lehikoisen mielestä vankilateatteri mursi jään: Tätäkin voidaan tehdä vankilassa!

Hän muistuttaa, ettei ole todellakaan itsestään selvää, että kulttuuria voidaan tehdä vankilassa. Tällaiset asiat leimataan usein hameväen tai homojen hommaksi.

Ne kiinnostavat kyllä monia, mutta osallistumisen kynnys on korkea. En mä mihinkään vitun ryhmään lähde.

Lisää kulttuuria vankiloihin

Malmilla on Hankkijan entisöity viljavarasto – upea tehdasrakennus, jossa toimii yhdistys nimeltä Kukunori.

Kukunorin missio on mielenterveyskuntoutujien, kehitysvammaisten ja vankien elämänlaadun parantaminen sekä kulttuuritoiminnan edistäminen.

Lehikoinen on nimitetty Kukunorin yhteyspäälliköksi ja toimenkuvaan kuuluu myös kokemusasiantuntijuus.

Kokeilukulttuuria liputtavassa Kukunorissa on alkamassa uusi kolmivuotinen hanke. Se käynnistetään yhdessä Rikosseuraamuslaitoksen, Suomen punaisen ristin sekä Mielenterveyden Keskusliiton kanssa ja on nimeltään Kulttuurikongi. Hanketta tuetaan veikkausvaroista.

Hanke aikoo mennä suljettuun vankilaan ja kannustaa vankeja uudenlaiseen toimintaan kulttuuripajamallia hyödyntäen.

”Kulttuurikongi voi olla musiikkia, teatteria, vanki-stand-uppia, sarjakuvia tai graffiteja, omien tarinoiden kirjoittamista, itsenäistä toimintaa, vertaistukea tai jotain ihan uutta, sitä mitä vangit haluavat. Tärkeää on aktivoida vankeja toimimaan oma-aloitteisesti, hyödyntämään vertaistukea ja vaikkapa kehittymään kokemusasiantuntijoiksi. Sörkka-rock, jossa vangit esiintyvät toisille vangeille”, Lehikoinen kertoo – taas silminnähden innoissaan ja lisää, että tarkempaa kuvausta ei vielä ole.

Kulttuurikongi-hanke pyritään viemään myös nettiin, johon vangeilla tulee olla pääsy – siis suljetussa vankilassa. Hanke on alkumetreillä, sen kaksi muuta työntekijää eivät ole vielä aloittaneet.

www.kukunori.fi

veli-matti.lehikoinen@kukunori.fi

Kuva: Kriminaalihuollon tukisäätiö

Lisää selviytymistarinoita