Läheisyyttä ja yhdessäoloa – perheleirit vaikuttavat pitkään

Ehjä perhe -toiminnan tekemän vaikuttavuusselvityksen mukaan perheleirit ovat tuoneet myönteisiä kokemuksia perhesuhteiden hoitoon.

Kriminaalihuollon tukisäätiö on järjestänyt perheleirejä vankeusrangaistusta suorittaville ja heidän perheilleen vuodesta 2014 lähtien. Säätiön Ehjä perhe -toiminta järjestää perhe- ja parisuhdeleirejä neljä–viisi kertaa vuodessa eri puolella Suomea.

Perhetyön päällikkö Tarja Sassi ja vastaava ohjaaja Noora Alanen ovat julkaisseet Ehjä perhe -toiminnan perheleirien vaikuttavuusselvityksen. Vaikuttavuusselvityksen tavoitteena oli dokumentoida perheleirien vaikutuksia osallistujien arjessa leirien jälkeen.

Selvitys toteutettiin kyselytutkimuksena ja siihen osallistui kaksitoista vangin puolisoa. Kyselyyn vastanneet olivat kaikki osallistuneet vuoden 2018 leireille ja heidän leirikokemuksistaan oli kulunut aikaa vähintään kolme kuukautta ja enintään vuosi ja viisi kuukautta.

Vaikuttavuusselvityksestä ilmenee, että leirien vaikutukset osallistujien elämään ovat pitkäkestoisia. Parhaiten osallistujien mieleen ovat jääneet keskustelut ryhmissä tai pariskunnittain sekä perheen yhteiset toiminnat kuten saunominen ja mäenlasku.

Yhdessäolon merkitys on ollut suuri niin perheiden lapsille kuin aikuisille. Monelle perheelle leirit ovat olleet vuosien jälkeen ensimmäinen mahdollisuus viettää aikaa perheen kanssa useampi vuorokausi. Lapset ovat päässeet isän syliin ja perheet saaneet nukkua yhdessä. Nämä kokemukset kantavat perheiden jäseniä kuukausien päähän.

Ehjä perhe -toiminnan perheleirien vaikuttavuusselvitys on kokonaisuudessaan luettavissa täällä.