Käsikirja vapautuvan vangin digitaitojen opettelun tueksi

Käsi, joka selaa älypuhelinta

Millaisia digitaitoja vapautuvat vangit tarvitsevat? Mitkä ovat ensimmäisiä asioita, mitä vapautuvan vangin tarvitsee hoitaa?

Digitaidot ovat nykyajan kansalaistaitoja. Ilman perusdigitaitoja jää väistämättä syrjään yhteiskunnallisesta osallisuudesta. Asiakaspalvelupisteiden vähetessä ja palvelujen siirtyessä verkkoon jopa oma perusturva voi olla kiinni siitä, osaako täyttää sähköisen hakemuksen sekä liittää tarvittavat liitteet.

Takaisin digiyhteiskuntaan -vapautuvan vangin digitaitojen opettelun käsikirja on konkreettinen työkalu niille, jotka työskentelevät vapautuvien vankien ja tuomiota suorittavien kanssa.

Käsikirjassa käydään läpi erityisesti vankilasta vapautuvan näkökulmasta tärkeitä sähköisiä viranomaisasioita. Käsikirja sisältää paljon linkkejä erilaisiin verkossa oleviin ohjeisiin. Se soveltuukin parhaiten käytettäväksi sähköisessä muodossa yhdessä asiakkaan kanssa.

Käsikirjaa voidaan hyödyntää esimerkiksi valvotun koevapauden toimintavelvoitetta suunniteltaessa sekä muistikirjana asioista, joita olisi hyvä saada haltuun vapautumisen lähestyessä.

Vankien, kuten muidenkin digitukea tarvitsevien osaamistaso vaihtelee, eikä kaikilla rikostaustaisilla ole vaikeuksia surffata verkon syövereissä. Kuitenkin erityisesti pitkään tai toistuvasti tuomioita suorittaneiden digitaidot helposti vanhenevat tai niitä ei ole alun perinkään ollut. Onkin tärkeää kartoittaa asiakkaan lähtötaso ja edetä rauhallisesti, jotta voitaisiin saavuttaa aitoja oppimiskokemuksia.

Hard Luck -nettikahvila on Kriminaalihuollon tukisäätiön kolmivuotinen STEA-rahoitteinen hanke (2018–2020), joka tukee rikostaustaisia sekä asunnottomia ihmisiä digitaitojen haltuunotossa.

Lataa käsikirja