Opas rangaistukseen tuomitulle ja hänen läheiselleen

Päivä kerrallaan -opas on suunnattu erityisesti rikosseuraamusta suorittavan tai tuomiota odottavan läheisille. Samalla se toimii käsikirjana tuomitulle tai ammattilaiselle.

Opas ilmestyi painettuna versiona 2012,  jolloin se laadittiin yhteistyössä Vankien omaiset VAO ry:n ja Rikosseuraamuslaitoksen kanssa. Opas on päivitetty uudelle vuosikymmenelle, heinäkuussa 2020.

Rikoksesta tuomitseminen koskettaa lähes poikkeuksetta laajaa joukkoa rangaistukseen tuomitun lähipiirissä. Heidän tuen tarpeensa taas vaihtelee suuresti elämäntilanteen mukaan ja se voi myös muuttua tuomion eri vaiheissa.

Opas on syntynyt läheisten ja vertaistoimijoiden tarpeesta saada tietoa. Erityisesti ensimmäistä kertaa vankeuteen tuomittujen läheisillä on paljon kysymyksiä, joihin vastauksen löytäminen voi tuntua vaikealta – mitä kysyä, millä sanoin etsiä, keneltä voi kysyä? Alun kriisitilanteessa ei pysty edes sisäistämään kaikkea tietoa.

Vertaistoimijoiden ja ammattilaisten yhteistyönä laadittu opas vastaa sekä usein kysyttyihin kysymyksiin että koittaa tarjota vastauksia myös niihin kysymyksiin, joita ehkä osata edes esittää.

Löydät oppaan täältä