Suomelle suosituksia taloudellisten, sosiaalisten ja sivistyksellisten oikeuksien toteutumisesta

YK:n taloudellisten, sosiaalisten ja sivistyksellisten oikeuksien (TSS) komitean suositukset koskien TSS-oikeuksien toteutumista Suomessa on julkaistu. Komitea esitti huolensa muun muassa siitä, että TSS-oikeuksien jo ennestään vajavainen toteutuminen Suomessa on entisestään heikentynyt koronapandemian aikana. Komitea esitti huolensa myös vapautuvien vankien asunnottomuudesta sekä mielenterveyspalveluiden saatavuudesta vankiloissa.

Komitean suosituksissa vangit on huomioitu kahdessa kohdassa.

Vapautuvien vankien asunnottomuus

Komitea suosittelee, että Suomen valtio etsii asunnottomuuteen kestäviä ratkaisuja. Komitean mukaan kohtuuhintaisia asuntoja tulisi olla saatavilla koko maassa ja asuntojen vuokraamisessa ei pidä soveltaa syrjiviä käytäntöjä. Syrjinnän kohteena eivät saa olla esimerkiksi ihmiset, joilla on merkintöjä luottotiedoissa, vapautuvat vangit tai yhdyskuntaseuraamusta suorittavat henkilöt.

Mielenterveyspalveluiden saatavuus vankiloissa

Komitea huomauttaa mielenterveyspalveluiden riittämättömyydestä Suomessa, esimerkiksi  palveluiden epätasaisesta maantieteellisestä kattavuudesta ja heikoimmassa asemassa olevien ryhmien epätasa-arvoisesta hoidosta.

Komitea kehottaa, että Suomessa lisätään mielenterveyspalveluiden saatavuutta erityisesti esimerkiksi kouluissa ja vankiloissa.

Lue myös: 24 järjestön yhteinen raportti: Suomessa on edelleen useita ihmisoikeusongelmia

Lue tiedote ja alkuperäiset englanninkieliset suositukset Ulkoministeriön sivuilta.