Vertaistoiminnat tarjoavat etätukea vankiloihin

piirroskuva Etäkokuksesta tietokoneenruudulla

Kriminaalihuollon tukisäätiön vertaistoiminnat ovat alkaneet tarjota etätukea valtakunnallisesti kaikkiin Suomen vankiloihin. Tällä hetkellä tarjoukseen ovat tarttuneet jo mm. Suomenlinnan, Keravan, Vantaan ja Sukevan vankilat.

Etätukea tarjoavat päihteettömään vertaisuuteen perustuva Raittila, päihteetön kohtaamispaikka Redis sekä Nuorten toiminta, jotka ovat koronarajoituksista johtuen joutuneet viimeisen vuoden aikana kehittämään aivan uudenlaista tukea ja ohjausta asiakkaille etäyhteyksin.

Vertaistoimintojen etätuki vankiloille tapahtuu Skypen välityksellä ja se sisältää mm. vertaistukiryhmiä sekä vapauteen valmistautumiseen ja muutosmotivaation vahvistamiseen liittyviä ryhmiä. Ryhmiä vetävät ammattilaiset yhdessä vertaisohjaajien kanssa. Sisältöjä on mahdollista muokata tarpeita vastaaviksi.

Myös yksilötapaamisia on mahdollista varata etäyhteyksin, jos vanki on vapautumassa pääkaupunkiseudulle, tarvitsee valvotun koevapauden sisältöä tai päihdekeskusteluja.

”Itse olen antanut vangeille yksilöllistä tukea puhelimitse. Näissä tapauksissa yhteydenotto on tullut vangeilta, jotka ovat olleet asiakkaitamme jo ennen tuomion täytäntöönpanoa. Etätuki on otettu erittäin positiivisesti vastaan”, sanoo Raittilan toiminnasta vastaava ohjaaja Marko Karuvaara.

Vankiloille järjestetyt etäryhmät ja yksilöllinen apu on verrattavissa läsnäoloon perustuviin ja virtuaalisiin ryhmiin vankilan ulkopuolella.

”Raittilan tarjoamasta etätuesta hyötyvät ne, jotka haluavat saada tukea päihteettömyyteen ja rikoksettomana elämään ja mielekästä sisältöä päiviinsä sekä ne, jotka tarvitsevat palveluohjausta ja lisää sosiaalisia, päihteettömiä kontakteja. Ryhmät lisäävät myös ymmärrystä itseen ja erilaisiin ilmiöihin kuten mielenterveyteen tai riippuvuuksiin”, Karuvaara sanoo.

Tavoitteena on jatkossa saada mukaan yhä enemmän vankiloita, ja etätuen on tarkoitus jatkua myös tulevaisuudessa, koronapandemian jälkeen.

Raittilan yhteystiedot:
Marko.karuvaara@krits.fi
0505920919

Rediksen yhteystiedot:
jonna.vahakuopus@krits.fi
0503229204

Nuorten toiminnan ja Juntu-hankkeen yhteystiedot:
charlotte.pettersson-fernholm@krits.fi
0449017050