Ohjeet lapsiystävällisiin videotapaamisiin vangeille ja heidän läheisilleen

Pieni tyttö äidin sylissä tietokoneella

Kriminaalihuollon tukisäätiö on yhdessä Kanta-Hämeen perhetyö ry:n ja Rikosseuraamuslaitoksen kanssa laatinut ohjeet videotapaamisten toteuttamiseen lapsiystävällisellä tavalla.

Ohjeet on tarkoitettu sekä vangeille että lapsen lähivanhemmalle tai muulle läheiselle, joka osallistuu videopuheluun. Tarkoituksena on, että ohjeista saa tukea videotapaamisiin lasten kanssa erityisesti nyt, kun tapaamiset ovat edelleen tauolla eikä rajoitusten kestosta ole tietoa.

”Videotapaamiset eivät tietenkään voi korvata kasvokkaista tapaamista, jossa voi koskettaa, mutta nyt etsitään keinoa edes hiukan helpottaa perheiden tilannetta”, sanoo Kriminaalihuollon tukisäätiön perhetyön vastaava Anastasia Lapintie.

Jo pieni lapsi odottaa vanhemmalta reaktioita

Erityistä huolta on herättänyt pienten lasten ja vankilassa olevan vanhemman suhteen ylläpitäminen. Siksi ohjetta laatiessa on kiinnitetty huomiota erityisesti yhteydenpitoon heidän kanssaan.

”Lapsi voi kokea kovaa ikävää ja surua joutuessaan olemaan erossa vanhemmastaan. Lapsen tunteiden vastaanottaminen voi olla vanhemmalle vaikeaa, joten on tärkeää, että myös vanki ja lapsen kanssa oleva vanhempi tai muu läheinen saavat tukea”, Lapintie muistuttaa.

Videotapaamisissa voidaan luoda myönteisiä tunnekokemuksia ja ylläpitää hyvin pienellekin lapselle tuttuja tapoja, joiden myötä hän tunnistaa läheisensä myöhemmin. Säännölliset tapaamiset kertovat lapselle myös, että vanhempi välittää.

Ohjeet syntyivät yhteistyössä

Kansallisen lapsistrategian alainen työryhmä selvitti koronan vaikutuksia lapsiin ja nuoriin. Vankien lasten osalta työryhmän raportin suosituksissa esitettiin, että alle kouluikäisten lasten etätapaamiseen tulee laatia ohjeet, mieluiten Rikosseuraamuslaitoksen ja järjestöjen yhteistyönä. Ohjeet ovat vastaus tähän suositukseen.

Ohjeet on laadittu yhteistyössä Vanajan vankilan perheosaston kanssa, jossa vanhempansa kanssa vankilassa olevat vauvat ovat varsinkin poikkeusaikoina pitäneet yhteyttä läheisiinsä videotapaamisten välityksellä. Perheosastolla videotapaamiset ovat valtavan tärkeitä ja niitä odotetaan kuten muitakin tapaamisia.

”Vauva kasvaa siihen kulttuuriin, että pidetään tällä tavalla yhteyttä. Vauvat oppivat ällistyttäviä ja häkellyttäviä asioita vuoden aikana. Aikuisille nämä ovat rajoituksia, mutta vauva kasvaa siihen, että tavataan toista vanhempaa näin ja se on heille luontevaa”, sanoo Jaana Wikgren, Vanajan vankilan perheosaston vastaava ohjaaja Kanta-Hämeen Perhetyö ry:sta.

Ohjeet on julkaistu kolmella eri kielellä. Voit ladata  ohjeet tästä:

 

kansi

 

kansi