Kun kaikki meneekin putkeen

Työssäni vapautuvien asumisen asiantuntijana koen usein olevani ikäviä uutisia asunnottomuusaavikolla levittelevä korppikotka, joka kertaa vapautuvien huonoa asuntotilannetta asiakkaille, heidän läheisilleen ja eri yhteistyötahoille. Kyllä, asunnot ovat kiven alla. Kyllä, asunnot ovat vielä isompien järkäleiden alla etenkin vapautuville vangeille.

Pohdinkin välillä, voisiko tätä masentavaa näkökulmaa kääntää jotenkin positiivisempaan suuntaan. Miltä näyttäisi ideaalitilanne, kun kaikki toimii sujuvasti ja inhimillisesti vapautuvan vangin kannalta?

Kun vapautuminen olisikin mennyt ihan putkeen?

Joonas käyttää päihteitä ja on vapautunut vankilasta asunnottomana viimeksi puolisen vuotta sitten. Hän asuu hätämajoituksessa ja oleskelee välillä kavereiden luona. Omat vanhemmat ovat hänestä kroonisesti huolissaan.

Joonas on pyöröoveillut vankilakierteessa jo pitkään ja vanhat tuomiot ovat tulossa alas muutaman kuukauden sisällä. Hän on keskustellut hätämajoituksen sosiaalityöntekijän kanssa siviiliarvioinnista, jolloin hänellä olisi mahdollisuus suunnitella yhdyskuntaseuraamustyöntekijän kanssa tulevaa tuomiota jo etukäteen.

Vaikka Joonaksen elämä on joskus kaoottista, hän saa varattua ajan kyseiselle työntekijälle ja pääsee tapaamisellekin ajallaan. Yhdessä he perehtyvät tilanteeseen ja arvioivat eri vaihtoehtoja tuomion suorittamiseen. Joonaksen rangaistusajan suunnitelma, ransu, polkaistaan käyntiin ja asunnottomuustilanne merkitään siihen selkeästi.

Sovittuna päivänä Joonas ilmoittautuu Helsingin vankilan portilla ja aloittaa tuomionsa tulo-osastolla. Hän on vähentänyt päihteiden käyttöään jo ennen vankilaa, joten nyt hän kärsii tulo-osastolla loput vierotusoireet. Tämän jälkeen Joonas siirtyy lyhytaikaisvankien osastolle ja tapaa siellä osaston erityisohjaajan.

Erityisohjaaja bongaa ransusta asunnottomuustilanteen ja alkaa selvitellä asiaa. Joonas on jo jonossa tuettuun asumiseen, mutta arvio jonotusajasta on masentava; vuoden jonotuksen jälkeenkin hän on sijalla 81.

Seuraavaksi erityisohjaaja alkaa kasata Joonakselle verkostoa ja mukaan pyydetään kaupungin sosiaalityöntekijä, päihdepalvelujen työntekijä sekä Kriminaalihuollon tukisäätiön asumisen asiantuntija (alussa mainitsemani korppikotka). He tapaavat Joonaksen verkostossa, jossa hän määrittelee omat tavoitteensa ja suunnitelmansa. He myös jatkavat verkostoa vapautumisen jälkeen, jolloin Joonas ei putoa palveluista haastavissa siirtymävaiheissa.

Tuomion loppupuolella Joonas siirtyy koevapauden ajaksi päihdekuntoutukseen ja sitä kautta päihteettömään tuettuun asumisyksikköön. Joonaksen vanhemmatkin voivat hetken hengähtää ja päästää irti jatkuvasta huolesta.

Joonas on nyt hyvässä kunnossa ja saanut hankittua uudet henkkarit ja pankkitunnuksetkin kadonneiden tilalle. Koevapauden loppupuolella Joonas on viettänyt aikaa Vertaistuki Rediksessä, jossa häntä on opastettu mm. verkkoasioinnin saloihin. Tältä pohjalta hänen on helpompaa tehdä esimerkiksi toimeentulotukihakemukset netin kautta.

Joonakselle on tulossa vielä lisää vanhoja tuomioita, mutta nyt hänen on mahdollista hoitaa tulevatkin tuomiot sovitusti ja suunnitellusti. Ja mikä parasta, kohentuneen elämäntilanteen kautta hänelle ei tule enää uusia tuomioita, jotka odottaisivat taas seuraavan vapautumisen jälkeen.

On varsin harvinaista, että tällaisessa pitkässä ketjussa kaikki osaset loksahtavat sujuvasti paikoilleen.

Jokin kohta saattaa onnistua, jokin ei, mutta ikävä kyllä aina välillä kaikki osaset jäävät levälleen. Luottotiedot ja häädöt vaikuttavat luonnollisesti asunnon saamiseen, Kelan vuokrarajat säätelevät sopivan asunnon vastaanottamista, tuetun asumisen jonot ovat pitkät ja verkoston kasaaminen takkuilee. Tässä meillä onkin vielä paljon työtä.

Kuitenkin; alalla työskentelee ihmisiä, joiden työn päätavoite on edistää asiakkaiden asioita.

He kuuntelevat, selvittelevät, järjestelevät ja sitoutuvat. He pyrkivät ratkomaan olemassa olevia esteitä ja rakentamaan uusia mahdollisuuksia. He jaksavat nillittää epäkohdista ja uskoa muutokseen. Parhaimmillaan he muodostavat tiiviin välittämisen rintaman, jonka läpi Joonas ei putoa.

Ja Joonaksen asiat menee putkeen.