Nuoret heittäytyivät luonnonläheiseen projektiin koko sydämillään – katso yhteistyöprojektista kertova lyhytelokuva

Nuoret maatilalla

Viime syksynä Kriminaalihuollon tukisäätiön Nuorten toiminta ja Juntu-hanke toteuttivat menestyksekkään ympäristökasvatusprojektin yhdessä Luontoliiton ja Nuortenakatemian kanssa. Kantavina teemoina oli luonto, ilmasto sekä eläimet ja niiden suojelu.

Tavoitteena oli yhdessä nuorten kanssa suunnitella osallistujien näköinen projekti, joka lisäisi osallisuutta sekä antaisi nuorille kokemuksia ja mahdollisuuksia tehdä hyvää luonto ja ympäristökasvatuksen muodossa. Projekti toteutettiin Ilmastonmuutosvoima-hankkeen rahoittamana. Tapaamisia oli viikoittain.

Nuoret ideoivat ja toteuttivat tapaamisten sisällöt ohjaajien tuella

”Nuorilla oli heti alussa paljon ideoita ja intoa mitä kaikkea teeman ympärillä voisi toteuttaa. Erityisesti eläimiin liittyvät aiheet kiinnostivat. Myös luonnossa leiriytyminen nousi vahvasti esille ehdotuksissa, mutta valitettavasti se jäi tällä kertaa toteuttamatta. Nuoret ottivat myös Luontoliiton ja Nuorten akatemian ohjaajat hyvin vastaan ja tekivät upeaa yhteistyötä projektin parissa”, kertoo Nuorten toiminnan vastaava ohjaaja ja Juntu-hankkeen projektipäällikkö Charlotte Pettersson.

Projekti oli kokemuksena hyvin tunnerikas sekä nuorille että ohjaajille. Jokainen toimija toi oman osaamisensa mukanaan, mikä teki projektista erityisen hedelmällisen.

”Oli mahtava huomata miten avoimesti ja lämmöllä nuorten toiminnan yhteisö otti yhteistyökumppanit vastaan ja miten ennakkoluulottomasti nuoret heittäytyivät projektiin.  Yhteistyö Luontoliiton ja Nuorten akatemian kanssa oli alusta asti hyvin sujuvaa, jokainen teki oman osuutensa ja joustavuus sekä tila ideoille, säilyi loppuun saakka”, Pettersson sanoo.

Toiveena lisää yhteistyöprojekteja

Nuorten palaute ja kaikkien osapuolten kokemukset olivat niin positiivisia, että toiveena on voida toteuttaa uusi, isompi projekti yhdessä myös tulevaisuudessa. Myös muita yhteistyökuvioita on meneillään.

”Teemme mielellämme yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa. Tällä hetkellä Juntu-hanke toteuttaa yhteistyössä Aggredin ja Stadin ammattiopiston kanssa radikalisoitumista ennaltaehkäisevää, toiminnallista ryhmää. Suunnitteilla on myös naisille suunnattu Keijun-varjo ryhmä ja muutama muukin yhteistyöprojekti, joiden suunnittelu on vasta alkamassa”, Pettersson vinkkaa.

Katso video ympäristökasvatusprojektista

Nuorten toiminnan, Juntu-hankkeen, Luontoliiton ja Nuortenakatemian ympäristökasvatuskokeilusta kertova elokuva on nyt tekstitetty englanniksi, voit katsoa sen Youtubessa: