Kaksi tarinaa vankilasta vapautumisesta – Kumpi kerrotaan hyvinvointialueellasi?

Mietteliään näköinen nuori miesAluevaalien ennakkoäänestys on käynnissä. Tulevat päättäjät tulevat alueilla tekemään tärkeitä päätöksiä, joilla on suuri merkitys paitsi yksittäisten ihmisten ja heidän läheistensä elämien kannalta, myös yleisen hyvinvoinnin ja turvallisuuden kannalta.

Kerromme nyt yhden ihmisen kuvitteellisen, mutta tyypillisen tarinan, jossa vuosia jatkunut päihde- ja rikoskierre johtaa lopulta ehdottomaan tuomioon ja vankeuteen.

Kaksi vaihtoehtoista esimerkkiä havainnollistavat sitä, miten eri tavoin toteutuneet palvelupolut vaikuttavat vankilasta vapautuvan loppuelämään.

Timon Tarina

Timolla oli hyvä lapsuus melko tavallisessa perheessä. Peruskoulun jälkeen Timon elämässä tapahtui kuitenkin vähitellen asioita, joiden myötä hän ajautui kokeilemaan huumausaineita. Timolle kehittyi vakava päihdeongelma. Ammattiopiston rakennusalan tutkinnon Timo suoritti loppuun, mutta sen jälkeen Timon elämä oli pitkään pelkkää ajelehtimista kaduilla ja päihdemaailmassa.

Timo teki rikoksia ja sai ehdollisia tuomioita. 26-vuotiaana Timo joutui ensimmäisen kerran vankilaan, ja siitä alkoi vuosien vankilakierre. Ennen viimeisintä tuomiotaan, Timo erosi raskaana olevasta tyttöystävästään Hannasta. Pariskunta sopi, että Timo voi olla mukana lapsensa elämässä, mikäli pysyy raittiina. Timon motivaatio raitistumiseen oli vahva. Hän hakeutui vankilassa päihdehoitoon ja tällä kertaa hänen onnistui raitistua.

Mitä tapahtuu, kun Timo vapautuu vankilasta?

Polku 1

35-vuotias Timo vapautuu tuomiolta ja on päättänyt sen olleen viimeinen.
Timon vankilassa alkanut päihdekuntoutus jatkuu valvotussa koevapaudessa.
Timo pääsee kunnan maksamaan laitoskuntoutukseen.

Timo on eron myötä menettänyt asuntonsa ennen tuomiota.
Vapautuessa Timolle järjestyy oman hyvinvointialueen sosiaalityöntekijän avulla tukiasunto. Asunto ja asumisohjaajan tuki ovat ratkaisevia Timon arjenhallinnan ja päihteettömyyden kannalta. Timo voi tavata lastaan kotonaan.

Lastensuojelu on ollut vahvana tukena lapsen syntymästä asti.
Timo ja Hanna ovat kokeneet tulleensa kuulluksi ja saaneensa tukea ja arvostusta vanhempina. Tämä on erityisesti Timolle iso asia ja myötävaikuttanut suuresti hänen elämänsä suunnan muutokseen. Myös Hannalle on tärkeää, että Timo on mukana lapsen elämässä.

Timo on käynyt vankilassa työtoiminnassa, toiveissa on työpaikka rakennusalalta.
Suljetusta vankilasta Timo on päässyt avovankilaan, jossa hän on tehnyt rakennusalan avolaitostöitä. Avotalossa hänellä on mahdollisuus löytää työpaikka vapautumisen jälkeen.

Kaksi vuotta tuomion jälkeen 37-vuotias Timo on kaikin puolin luottavaisin mielin tulevaisuutensa suhteen. Timo käy säännöllisesti vertaistukiryhmissä, viettää aikaa lapsensa kanssa ja keskittyy hyviin asioihin elämässään. Hän ei todennäköisesti enää palaa takaisin vankilaan.

Polku 2

35-vuotias Timo vapautuu tuomiolta ja on päättänyt sen olleen viimeinen.
Timon päihdekuntoutuksen jatkoa on valmisteltu vankilassa. Timon hyvinvointialueen päihdetyö ei tue päihdekuntoutuksen jatkoa, vaan myöntää sopimuksen ainoastaan avokuntoutukseen. Timo ei onnistu pysymään poissa vanhoista kuvioista, hän jättää päihdehoitajalle varatun ajan väliin.

Timo on eron myötä menettänyt asuntonsa ennen tuomiota. Timolle on yritetty järjestää asuntoa, mutta kotikunnassa ei ole Timolle soveltuvia tukiasumispalveluita. Timo laittaa hakemuksen kaupungin vuokra-asunnoille, mutta Timon vuokrarästit ja Google-haun paljastama menneisyys nousevat asunnon saamisen esteeksi. Timo päätyy jättämään asuntohakemuksen yksityiselle vuokranantajalle, josta ei koskaan kuulu mitään. Timo vapautuu vankilasta asunnottomana.

Lastensuojelu on ollut vahvasti mukana lapsen syntymästä asti.
Timon isyys on sivuutettu vankeusaikaisesta raittiudesta huolimatta täysin. Lastensuojelu on jopa kehottanut Hannaa huolehtimaan lapsesta itse, vaikka Timo on yrittänyt kertoa, että haluaa olla lapsensa elämässä mukana.

Timo on käynyt vankilassa työtoiminnassa, toiveissa on työpaikka rakennusalalta.
Timo ei pääse avovankilaan eikä hän saa tukea työpaikan etsimiseen. Päihdekuntoutuksen puute sekä asunnottomuus vievät liikaa energiaa, eikä Timo jaksa motivoitua työllistymisensä tai ylipäätään tulevaisuutensa pohtimiseen.

Kaksi vuotta tuomion jälkeen 37-vuotias Timo on edelleen asunnoton. Hän ei ole tavannut lastaan kertaakaan. Timo on jatkanut päihteidenkäyttöä. Timo odottaa parhaillaan käräjäoikeuden päätöstä asiassa, jossa hän on syytettynä tapon yrityksestä, huumausainerikoksesta sekä laittomasta uhkauksesta. Hän joutuu todennäköisesti jälleen vankilaan. Timo pohtii, ettei hänen elämällään oikeastaan ole mitään väliä.

Kumpi tarina kerrotaan teidän hyvinvointialueellanne?

 

 

Kirjoittajat: Kriminaalihuollon tukisäätiön valtakunnallisten toimintojen johtaja Marjut Mäkinen, kriminaaliasiamies Marjatta Kaurala ja viestintävastaava Tuuli Daavittila