Kun leikistä tulee totta – vankien lasten oikeuksien puolesta kampanjoidaan kesäkuussa

Pieni lapsi leikkii poliisiautolelulla

Joskus leikistä tulee totta ja poliisi tulee kotiin pidättämään vanhempaa. Mahdollisesti traumaattinen tilanne voi olla lapsen ensimmäinen kohtaaminen poliisin kanssa. Lapset, jotka ovat todistaneet vanhempansa pidätystä, voivat kokea pelkoa tilanteeseen liittyneestä voimankäytöstä, huolta vanhemman hyvinvoinnista, syyllisyyttä, häpeää ja stigmaa. Kokemus vanhemman pidätyksestä sekä kotietsinnästä voivat myös vaikuttaa lapsen suhtautumiseen ja luottamukseen poliisia kohtaan.

Euroopan neuvoston suositusten mukaan poliisin pitäisi huomioida lapset pidätystilanteessa Kun vanhempi pidätetään, poliisin pitäisi mahdollisuuksien mukaan varmistaa, etteivät lapset ole paikalla. Jos lapsi on paikalla, kun vanhempi pidätetään, poliisin pitäisi olla hienotunteinen ja yrittää olla järkyttämättä lasta.

Euroopan laajuinen kampanja muistuttaa lasten oikeuksista

Osallistumme jälleen tänä vuonna Children of prisoners in Europe -verkoston vuosittaiseen vaikuttamiskampanjaan ”Not my crime, still mys sentence”, jolla halutaan vaikuttaa vankien lasten aseman parantamiseen ja oikeuksien esiin tuomiseen.

Kampanjan avulla halutaan muistuttaa, että on aikuisten vastuulla oikeusprosessin kaikissa vaiheissa huomioida lasten etu – huolehtia heidän oikeuksiensa toteutumisesta ja suojella heitä kaikin tavoin. Tänä vuonna huomiota kiinnitetään erityisesti poliisin ja oikeuslaitoksen toimintaan. Mitä poliisit ja tuomarit voivat tehdä, jotta lasten oikeudet toteutuisivat paremmin?

Kriminaalihuollon tukisäätön sosiaalisen median kanavissa julkaistaan kesäkuussa materiaalia kampanjaan liittyen. Seuraa meitä siis Twitterissä, Facebookissa ja Instagramissa, jos haluat nähdä lisää.

Keräämme kokemuksia pidätystilanteista tai kotietsinnöistä

Poliisit ja rosvot ovat osa monen lapsen leikkiä sekä esiintyvät kirjoissa ja ohjelmissa. Jos lapselle on tullut oikean elämän kokemuksia poliisista vanhemman, sisaruksen tai muun läheisen pidätyksen kautta, voi leikkeihinkin tulla uusi sävy.

Keräämme kokemuksia henkilöiltä, joilla on kokemusta siitä, että on lapsena itse ollut, tai joiden oma lapsi on ollut pidätystilanteessa tai kotietsinnässä läsnä: Mitä terveisiä haluaisit lähettää poliisille?

Kokemukset kerätään ja käsitellään nimettömästi, ja vastauksista teemme koosteen poliisille. Vastauksia voidaan käyttää myös muussa Kriminaalihuollon tukisäätiön viestinnässä tai ammattilaisten koulutuksissa. Tavoitteena on parantaa vankien lasten asemaa ja tuoda lasten ja perheiden ääntä kuuluville.

Vastauksen käyttämisen muuten kuin poliisille viestittäessä voi kieltää erikseen. Vastausaikaa on kesäkuun loppuun saakka.

Linkki vastauslomakkeeseen