Kohti kotia -valokuvanäyttely Itäkeskuksen Stoassa

Nainen kävelee kadulla

Kriminaalihuollon tukisäätiön ja Moniheli ry:n yhdessä tuottama, asunnottomuuden moninaisuutta esittelevä valokuvanäyttely on nyt esillä Itäkeskuksen Stoassa sijaitsevassa ravintola Skuttassa.  Valokuvanäyttely kuvittaa asunnottomuuden moninaisuutta ja haastaa vallitsevaa diskurssia mediassa.

Suomessa on tuhansia asunnottomia. Asunnottomuus on ilmiönä monitahoinen, mutta silti asunnottomuutta kuvitetaan mediassa usein yksipuolisesti ja polarisoiden. Järjestöjen kohtaamien asiakkaiden tilanteet ja elämäntarinat ovat moninaisempia kuin ne, joita yhteiskunnallisessa keskustelussa yleensä nostetaan esiin. Syrjintä vuokra-asuntomarkkinoilla sekä korkea vuokrataso tekevät asunnon saamisesta vaikeaa pienituloisille, vähemmistöryhmille sekä erilaisista stigmoista kärsiville henkilöille.

Näyttely kerää yhteen Moniheli ry:n Katto-toiminnan ja Kriminaalihuollon tukisäätiön asiakkaiden sekä läheisten tarinoita.  Valokuvanäyttely kostuu yhteensä kahdeksasta kuvasta ja niihin liittyvistä tarinoista. Kriminaalihuollon tukisäätiön kuvat ja tekstit ovat tukiasumispalveluiden vastaavan sosiaaliohjaaja Leena Oikarisen käsialaa. Katto-toiminnan kuvat on ottanut toiminnan asiakastyön koordinaattori Bisher Sawan. Kuvissa ei aiheen arkaluontoisuuden vuoksi esiinny toiminnan todellisia asiakkaita

Joka kolmas asunnottomuutta Helsingissä kokeva on maahanmuuttaja. Noin kolmasosa kaikista rikosseuraamuksen suorittaneista vapautuu asunnottomana.

Kriminaalihuollon tukisäätiö haluaa omalta osaltaan valokuvanäyttelyn avulla kertoa siitä, että vangit ja heidän läheisensä ovat moninainen joukko ihmisiä erilaisissa elämäntilanteissa. Asunto, oma koti kuuluu kaikille. Oma asunto on myös avainasemassa uusintarikollisuuden ehkäisyssä. Ilman asuntoa on hyvin vaikea päästä kiinni normaaliin arkeen – pysyä rikoksettomana, opiskella, käydä töissä tai tavata ystäviä.

Ravintola Skuttassa asioivat voivat halutessaan lahjoittaa valitsemansa summan asunnottomuuden vastaiseen työhön Vailla Vakinaista asuntoa ry:lle.  Vva ry toimii kolmannella sektorilla asunnottomien edunvalvojana vaikuttaen yksilötasolla kunkin asunnottoman tilanteeseen sekä yhteiskunnallisella tasolla lainsäädäntöön.  Rahankeräyslupa: RA/2021/964.

Voit lahjoittaa tekstiviestillä alla olevista haluamasi summan:
LAHJOITUSSUMMA (1, 5, 10, 20, 30 TAI 40 euroa) JA TEKSTI ”KOTI”
(esim. 5 KOTI tai 30 KOTI) NUMEROON 16588

MobilePaylla numeroon: 50144

”Kadulta kotiin” -palvelunumerot: 0600-96588, 0600-96589, 0600-95900
Lahjoitussummat: 10€, 20€ ja 30€ puhelu + pvm/mpm. Elisan tarjoama palvelu toimii valtakunnallisesti. Palveluun ei oletusarvoisesti pääse soittamaan ulkomailta.

Vva ry:n lahjoitustili:
FI95 8000 1770 5353 01 DABAFIHH