Mistä läheinen saa tukea?

Läheinen voi tarvita kriisiapua, kun hän saa tietää, että oma puoliso tai muu tärkeä henkilö on pidätetty tai tuomittu rikoksesta. Samalla hänen pitää järjestellä taloudellisia ja muita käytännön asioita. Lapsille pitää selittää, miksi yksi henkilö on yht’äkkiä poissa.

Pidemmän tutkintavankeuden tai vankeustuomion aikana pitää jaksaa sinnitellä ”päivä kerrallaan”. Vapautuminen on ihana asia, mutta sekin voi synnyttää kriisin aineksia. Apua on kuitenkin saatavilla.

Apua kriisiin

Apua äkillisen kriisiin saa soittamalla kriisikeskukseen. Valtakunnallinen kriisipuhelin päivystää numerossa 010 195 202 arkisin klo 9.00–07.00 viikonloppuisin ja juhlapyhinä klo 15.00–07.00.

Kriisipuhelimeen voi soittaa nimettömänä. Puhelimessa vastaavat kriisityön ammattilaiset sekä koulutetut vapaaehtoiset ympäri Suomea.

Kriminaalihuollon tukisäätiön Ehjä perhe -toiminta tukee rangaistukseen tuomittuja ja heidän läheisiään vanhemmuuteen ja parisuhteeseen liittyvissä ongelmissa koko Suomessa. Työntekijöille voi varata vastaanottoajan Helsingissä tai ottaa yhteyttä puhelimitse, kirjeitse, sähköpostitse tai Facebookin kautta.

Vankien Omaiset VAO ry on omaisten itsensä perustama yhdistys. Yhdistykseen voi soittaa tai lähettää sähköpostia. Yhteyden saa myös Facebookin kautta.

Jaksaminen tuomion aikana

Mikäli oman jaksamisen rajat alkavat tulla vastaan, kannattaa hakeutua perusterveydenhuoltoon lääkärin luo ja kertoa tilanteesta. Lääkärin tehtävänä on arvioida psyykkisen avun tarve ja ohjata tarvittaessa eteenpäin.

Sosiaalihuoltolain mukaan lapsiperheiden on mahdollisuus saada kotipalvelua silloin, kun se on välttämätöntä lapsen hyvinvoinnin turvaamiseksi. Kotipalvelulla tarkoitetaan asumiseen, hoitoon ja huolenpitoon, toimintakyvyn ylläpitoon, lasten hoitoon ja kasvatukseen, asiointiin sekä muihin jokapäiväiseen elämään kuuluvien tehtävien ja toimintojen suorittamista tai niissä avustamista esimerkiksi toisen vanhemman vankeusrangaistuksen aikana. Enää ei tarvita lastensuojelun asiakkuutta.

Laissa mainitaan myös erilaisissa tuen tarpeissa oikeus palvelutarpeen arviointiin. Lue lisää sosiaalihuoltolaista Päivä kerrallaan -oppaasta.

Vertaistukea on tarjolla

Ikävä kyllä yhteiskunnassa on vielä vääränlaisia asenteita rikoksesta tuomittujen läheisiä kohtaan.

Moni omainen on sanonut, että kannattaa ehdottomasti puhua asiasta toisten samaa kokeneiden kanssa. Vertaistuellisia keskusteluja käydään esimerkiksi
Perhe- ja parisuhdeleireillä
Vankien Omaiset VAO ry:n vertaistukiryhmissä
Vertaistukiryhmässä vankien vanhemmille

Jos on taloudellisesti mahdollista, kannattaa harkita myös ostopalveluja – sekä hyödyntää kaveri- ja sukulaispiirejä. Yksin ei tarvitse jaksaa.

Tutustu myös näihin

Missä vankilassa läheiseni on?

Rikosprosessi läheisen näkökulmasta

Opas vanhemmalle

Parisuhteen haasteet vankeusaikana

Perheen toimeentulo rangaistuksen aikana

Linnalesken perjantai