Parisuhteen haasteet vankeusaikana

Konkreettinen muutos parisuhteessa on vankeuden alussa se, ettei toinen ole enää läsnä. Myös keskinäisessä yhteydenpidossa on ongelmia etenkin rangaistuksen alkuvaiheessa. Saattaa myös olla, että niin lähipiiri kuin viranomaisetkin kyseenalaistavat parisuhteen.

Perheen talous useimmiten heikkenee ja jos perheessä on lapsia, puoliso jää yksin vastaamaan kasvatuksesta ja arjen toiminnasta. Ikävä vaivaa ja jaksaminen on koetuksella. Vanki puolestaan saattaa kantaa syyllisyyttä paitsi oman myös toisen elämän ”pilaamisesta”.

Parisuhteeseen tulee vääristymiä, jos kumpikin puoliso kärsii tahoillaan yksin. Toisaalta vähäisiä yhteisiä hetkiä ei haluta pilata puhumalla vaikeista asioista. Suhteen tilannetta on kuitenkin vaikea selvittää puhumatta siitä.

Vankeus on haaste rakkaussuhteelle

Vankeuden alussa menee aikaa, ennen kuin valvomattomat tapaamiset alkavat. Sitä ennen omaa kumppania voi nähdä valvotuissa viikonlopputapaamisissa. Yleisessä tilassa ja vieraiden ihmisten läsnäollessa voi olla vaikeaa keskustella perheen muuttuneesta tilanteesta.
Valvomattomien tapaamisten alkaessa on mahdollista saada kaivattua läheisyyttä. Valvomattoman tapaamisen saa yleensä 4–6 viikon välein. Jos joka toiseen valvomattomaan tapaamiseen halutaan lapset mukaan, supistuu mahdollisuus hoitaa seksuaalisuutta ja saada läheisyyttä entisestään.
Parisuhteen muuttunut tilanne voi aiheuttaa myös mustasukkaisuutta. On tärkeää, että kumppania pyrkii tapaamaan myös ilman lapsia. Aikuisten kahdenkeskinen aika, ongelmien selvittäminen ja parisuhteen hoitaminen ovat hyväksi myös lapsille.

Pidä huolta myös itsestäsi

On tavallista, että molemmat osapuolet kantavat taakkaansa yksin ja ovat huolissaan toistensa selviytymisestä. Siksi yhteydenpito on tärkeää. Puheluissa on usein vaikea puhua tunneasioista, silloin kirjeiden kirjoittaminen voi olla hyvä vaihtoehto. Videotapaamiset voivat vähentää ikävää kun näkee edes toisen kasvot.

Omien ajatusten ja tunteiden kanssa ei ole hyvä jäädä yksin. On tärkeää huolehtia itsestään ja arjen sosiaalisista suhteista. Täytyy elää tätä elämää, vaikka yksi osa puuttuu.

Apua ja tukea saa Lapsi- ja läheistyön  Parisuhdetyöskentelystä, tai Perhe- ja parisuhdeleireiltä, oman paikkakunnan terveys- ja sosiaalipalveluista, seurakuntien diakoniatyöstä tai perheasiain neuvottelukeskuksista, työterveyshuollosta tai yksityisistä terapiapalveluista. Monet vankien puolisot hyötyvät myös vertaistuesta.

Jos uupuminen ottaa vallan, on hyvä hakeutua avun piiriin mahdollisimman ajoissa.

Tiedustelut

Noora Alanen
vastaava ohjaaja
Lapsi- ja läheistyö
050 4478 051
noora.alanen@krits.fi

Tutustu myös näihin

Päivä kerrallaan -opas antaa tietoa rangaistuksista ja saatavilla olevasta tuesta. Oppaassa on oma osa läheiselle ja rangaistukseen tuomitulle.

Opas vanhemmalle antaa vinkkejä, miten puhua lapselle vanhemman tuomiosta. Voit myös lukea rangaistuksen vaiheista ja apua tarjoavista tahoista.

Perhe ja parisuhde -sivut

Miten voin tukea lasta -sivut

Linnalesken perjantai kertoo Sallan tarinan