Tapaamiskäytännöt ja yhteydenpito vankilassa

Vangilla on oikeus pitää yhteyttä läheisiinsä eri tavoin. Näitä ovat tapaamiset, puhelinsoitot sekä kirjeet. Lisäksi vangille voi lähettää vankisähköpostiosoitteeseen sähköpostia, joka tulostetaan ja toimitetaan vangille.

Käytännöt vaihtelevat vankiloittain, joten kannattaa tarkistaa ohjeet vankilasta. Vankilakohtaisia ohjeita löytyy myös Rikosseuraamuslaitoksen nettisivuilta.

Etenkin vankeuden alussa yhteydenpito voi olla vaikeaa, mutta se lähes aina selkeytyy ajan kanssa.

Lisäksi yhteydenpito läheisiin helpottuu huomattavasti, jos vanki siirtyy suljetusta laitoksesta avolaitokseen.

Valvotut tapaamiset ja lapsitapaamiset

Vangit voivat tavata läheisiään viikonloppujen tapaamisaikoina. Vanki ilmoittaa tapaajan tiedot etukäteen ja tapaaja todistaa henkilöllisyytensä tullessaan vankilaan.

Tapaajat jättävät irralliset tavarat, kuten laukut ja kännykät, odotustilan suljettavaan lokerikkoon.

Valvotut tapaamiset järjestetään yhteistiloissa vartijoiden läsnäollessa. Suljetuissa vankiloissa vangin ja tapaajan välillä on pöytä ja pleksilasi, jonka vuoksi puhutaan “pleksitapaamisista”. Vanki ja tapaaja eivät saa koskettaa toisiaan, mutta usein jo toisen näkeminen ilahduttaa. Avolaitoksessa kosketuskieltoa ei ole.

Lähes kaikissa vankiloissa on säännölliset tapaamisajat. Tapaamisen kesto on yleisimmin 45 minuuttia.

“Odotin ensimmäistä tapaamista kovasti. Tuntui tärkeältä päästä kuulemaan läheiseni ääni, saada nähdä miten hän voi ja olla niin lähellä kuin mahdollista.” -Vangin puoliso

Vinkkejä vangin läheiselle:

  • Ota mukaan henkilökortti ja saavu ajoissa paikalle.
  • Vyöt, kaarituelliset rintaliivit ja muut metallia sisältävät esineet on hyvä jättää pois, niin turvatarkastus sujuu nopeammin. Tapaamisiin kuljetaan portin läpi, joka piippaa, jos taskussa on esimerkiksi metalliesine. Tarkastuksessa saattaa olla myös vartijan ohjaama huumekoira

Suljetuissa vankiloissa on mahdollisuus erillisiin vanhempi–lapsi -tapaamisiin. Lapsitapaamiset ovat valvottuja, mutta niissä lapsi voi koskettaa vanhempaansa. Tapaamistila on lapsiystävällinen, eli siellä on esimerkiksi leluja. Lapsen edun huomioiminen ja lapsen oikeus tavata vanhempaansa nähdään nykyisin tärkeänä ja siihen velvoittaa myös laki.

Lapsitapaamiset on tarkoitettu alle 15-vuotiaille lapsille. Vankiloilla voi olla toisistaan poikkeavia käytäntöjä siitä, montako lasta tapaamiseen voi osallistua, voiko lapsen saattaja olla mukana ja mitä tapaamiseen voi ottaa mukaan. Kysy nämä asiat etukäteen vankilasta.

Myös lapsitapaamisen kesto on 45 minuuttia, mutta vankila saattaa poikkeuksellisesti myöntää pidemmän tapaamisajan esimerkiksi kaukaa tulleelle lapselle.

Lue lisää, miten vanhemmuutta voi hoitaa tuomion aikana.

Valvomattomat tapaamiset

Vanki voi hakea valvomatonta tapaamista. Odotettua tapaamista kutsutaan usein “perhetapaamiseksi”, mutta se voidaan myöntää muunkin kuin perheenjäsenen kanssa – esimerkiksi kumppanin, jonka kanssa ei asu, ystävän, kaukaisemman sukulaisen tai kummin kanssa.

Valvomattomien tapaamisten alkaessa parisuhteessa on mahdollista saada kaivattua läheisyyttä ja hoitaa seksuaalisuutta. Lue parisuhteen haasteista vankeusaikana.

Joskus valvomaton tapaaminen voidaan kieltää. Siitä ei saa aiheutua haittaa vankilan turvallisuudelle ja sen ehtona voi olla päihdetesti. Turvallisuus tarkoittaa, ettei vankilaan saa kulkeutua huumeita, puhelimia tai muita kiellettyjä asioita. Päihdetestillä puolestaan varmistetaan, ettei vanki ole päihteiden vaikutuksen alaisena tapaamisessa. Joskus päihteiden käyttö voi olla esteenä valvomattomalle tapaamiselle, vaikka vangin päihteiden käytöstä olisi jo kulunut aikaa.

Valvomattoman tapaamisen kesto on joitakin tunteja. Avolaitoksissa valvomaton tapaaminen voidaan myöntää jopa parin päivän mittaisena.

Keskimäärin valvomaton tapaaminen voidaan järjestää vain noin 4-6 viikon välein, riippuen vankilasta sekä vankien määrästä. Jos vangin perhe asuu kaukana eikä liikkuminen ole helppoa, perhetapaamista voi hakea lähempänä olevaan vankilaan. Tällöin vanki liikkuu vankikuljetuksella.

Vankilavierailuista aiheutuviin matkakuluihin voi hakea harkinnanvaraista täydentävää tai ehkäisevää toimeentulotukea.

Videotapaamiset

Video mahdollistaa yhteydenpidon läheisiin, jotka asuvat kauempana Suomessa tai ulkomailla. Vankiloissa on videoneuvottelulaitteiden lisäksi myös Skype-mahdollisuus.

Videotapaamisisten hakemisesta ja toteutustavoista kannattaa kysyä suoraan vankilasta.

Ohjeet lapsiystävällisiin videotapaamisiin vangeille ja heidän läheisilleen

Puhelinsoitot, kirjeet ja sähköposti

“Ensimmäisen kirjeen ja joulukortin lähetin, toivottavasti menee perille ja toivottavasti vähän piristää.” -Linnalesket-keskustelu

Kirjeet ovat säilyttäneet suosionsa yhteydenpidossa. Kirjeessä aika ei lopu kesken, kuten lyhyissä puheluissa, eikä ajattelua häiritse pulina, kuten valvotuissa tapaamisissa.

Vangin saapuva ja lähtevä posti voidaan suljetussa vankilassa avata ja tarkastaa lukematta. Vankilaviranomainen saa avata postilähetyksen myös silloin, jos muodosta tai koosta päätellään sen sisältävän muutakin kuin luottamuksellisen viestin.

Vanki saa soittaa omalla kustannuksellaan, mutta numerot pitää hyväksyttää etukäteen. Soitettaessa näppäillään henkilökohtainen tunnus ja puhelintiedot tallentuvat automaattisesti. Soittaminen on kuitenkin vangille melko kallista.

Vangille on myös mahdollista lähettää sähköpostia vankipostin kautta (pääasiassa osoite on muotoa vankiposti.vankilannimi@om.fi – esim. vankiposti.pelso@om.fi). Sähköpostin aiheeksi kirjoitetaan vangin nimi ja viestiin lähettäjän nimi. Vanki ei pääse itse käyttämään tietokonetta, vaan viesti tulostetaan ja toimitetaan hänelle. Liitteitä tai kuvia ei vankilaan voi sähköpostitse toimittaa.

Rikosseuraamuslaitoksen ohjeet vankisähköpostiin sekä vankilakohtaiset vankisähköpostiosoitteet

Tutustu myös näihin

Päivä kerrallaan – Opas läheiselle ja rangaistukseen tuomitulle
Opas vanhemmalle – Sinulle, jonka läheinen on pidätettynä tai vankilassa
Ongelmia parisuhteessa ja vanhemmuudessa? Ota yhteyttä Ehjä perhe -toimintaan.